SSD caching review: SSD snelheid voor HDD prijs?

SSD caching oplossingen van OCZ, Corsair en Intel getest

Door


Doen of niet doen?

Blijft de vraag staan of we op basis van onze resultaten SSD-caching wel of niet kunnen aanraden. We hebben gezien dat je dankzij SSD-caching ruwweg de helft van de prestatiewinst van een losse SSD kunt behalen. In de tests met McAfee of WinRar op de achtergrond is de effectiviteit van SSD-caching iets lager. Is het glas half vol of half leeg? Dat ligt eraan hoeveel data je hebt en welke data je graag snel wil hebben.

Wanneer je voornamelijk wil dat al je programma’s en games snel opstarten en je het niet erg vindt dat niet ál je data snel te benaderen is, is de combinatie van een 120/128 GB SSD met een harde schijf de betere optie. Installeer het besturingssysteem en je meest gebruikte programma’s en games op die SSD en je weet zeker dat die zo snel mogelijk starten en draaien. Gebruik de harde schijf voor grote databestanden en minder vaak gebruikte programma’s. Zeker met de prijzen van 128 GB SSD's tegenwoordig is er weinig reden mee om dat niet te doen.

SSD caching biedt twee voordelen. Allereerst wordt al je data versneld. Heb je een harde schijf van 2 TB, dan wordt die gehele 2 TB aan programma’s en andere bestanden dankzij de caching algoritmes versneld, niet puur de 128 GB aan bestanden die je bij optie 1 sneller kunt benaderen. Een kleiner voordeel is de prijs. Een OCZ Synapse 64GB en zeker een Corsair Accelerator 30GB zijn goedkoper dan een 120/128 GB SSD, al begint dat verschil erg klein te worden. We moeten hier ook wel een kanttekening bij maken: wij vragen ons af hoe geschikt de zeer goedkope Corsair op de langere termijn is, vanwege de zeer beperkte overprovisionering. Intels caching-oplossing is duidelijk het snelst, maar qua prijs vergelijkbaar met een losse 120/128 GB SSD. Dat maakt de keuze lastiger.

Conclusie

Heb je slechts een beperkte hoeveelheid data die je zo snel mogelijk wil kunnen benaderen, dan raden wij je aan om wat meer uit te geven en te investeren in een 128 of 256 GB SSD die je gebruik voor je OS en meest gebruikte software. Wil je de volledige inhoud van een conventionele harde schijf sneller kunnen benaderen of wil je juist net wat minder uitgeven, dan is een caching-SSD een betere oplossing. Intel heeft duidelijk de beste oplossing, maar is dankzij het SLC-geheugen wel erg prijzig, waardoor de balans al weer sneller kan doorslaan naar het gebruik van een losse SSD. OCZ omzeilt de noodzaak voor SLC-geheugen grotendeels door haar Synapse caching-SSD 100% te overprovisioneren. De Corsair Accelerator 30GB is absoluut gezien goedkooop (terwijl de prijs per GB juist extreem hoog is), maar bijna niet overgeprovisioneerd en zodoende hebben wij onze twijfels of je niet erg snel tegen de levensduur van de flashchips aanloopt. Aan de andere kant: als dat na een paar jaar gebeurt, is de Accelerator wegens z’n lage prijs vermoedelijk allang afgeschreven.

Of je überhaupt SSD-caching wil toepassen en zo ja met welke oplossing, ligt geheel aan de wensen en je budget. Met onze resultaten kan je in ieder geval een weloverwogen beslissing nemen.


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Corsair Accelerator 30GB

SSD, 30 GB, Serial ATA 300, 270 MB/s, 240 MB/s, 2.5 inch

Specificaties

Intel 313 Series 24GB (mSata)

SSD, 24 GB, 160 MB/s, 115 MB/s, mSATA

Specificaties

OCZ Synapse Cache 64GB

SSD, 64 GB, Serial ATA 600, 550 MB/s, 490 MB/s, 2.5 inch

Specificaties

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*