SSD caching review: SSD snelheid voor HDD prijs?

SSD caching oplossingen van OCZ, Corsair en Intel getest

Door


Inleiding

Door een relatief kleine SSD voor caching te gebruiken, kun je een grote, conventionele harde schijf in zijn geheel versnellen. Maar hoe verhouden de prestaties van SSD caching zich tot die van een echte SSD? En: welke leverancier heeft de beste oplossing?


Er is eigenlijk maar één reden waarom je anno 2012 nog kiest voor een traditionele harde schijf in plaats van een SSD: de prijs. Modellen met een capaciteit van rond de 128 GB en 256 GB zijn inmiddels absoluut betaalbaar te noemen, maar voor SSD’s van 512 GB mag je nog altijd diep in de buidel tasten. Wil je méér opslagcapaciteit, dan is dat voor een normale sterveling eigenlijk niet op te brengen. Dat terwijl 1 TB bij harde schijven inmiddels een instapmaatje is en je voor relatief bescheiden bedragen ook prima 2 TB of meer kunt krijgen.

Wie én goede prestaties én veel opslagcapaciteit wil, heeft eigenlijk twee opties. Allereerst kun je er voor kiezen om zowel een SSD als een harde schijf in je PC te plaatsen. Een SSD van zo’n 128 GB is doorgaans voldoende voor besturingssysteem en de meest gebruikte programma’s; data kan dan op een harde schijf. Een prima oplossing, met als voordeel dat programma’s razendsnel op starten, maar als nadeel dat je overige data nog altijd alleen op lage snelheid beschikbaar is. Een tweede optie is het gebruiken van een caching SSD om je harde schijf te versnellen. Groot voordeel is dan dat de volledige capaciteit van de harde schijf versneld wordt, terwijl je slechts een zeer kleine SSD nodig hebt. De benodigde investering is daardoor beperkt. Welke prestaties je van SSD caching mag verwachten hebben we voor dit artikel uitgezocht.


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Corsair Accelerator 30GB

SSD, 30 GB, Serial ATA 300, 270 MB/s, 240 MB/s, 2.5 inch

Specificaties

Intel 313 Series 24GB (mSata)

SSD, 24 GB, 160 MB/s, 115 MB/s, mSATA

Specificaties

OCZ Synapse Cache 64GB

SSD, 64 GB, Serial ATA 600, 550 MB/s, 490 MB/s, 2.5 inch

Specificaties

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*