Crucial v4 SSD review: 128 / 256GB SSD voor weinig

Nieuwe budget SSD's met SATA300-controller

Door


Conclusie

De Crucial v4's zijn zo'n beetje de goedkoopste SSD's die je op dit moment kunt aanschaffen, dus het zou naïef zijn geweest om topprestaties te verwachten. Echter, zelfs met dat in het achterhoofd vallen de prestaties erg tegen: de v4's zijn duidelijk langzamer dan alle andere courante SSD's, zelfs langzamer dan de OCZ Petrols. In PCMark Vantage zien we scores minder dan de helft van courante, luxe SSD's. En in PCMark7, waar zo'n beetje iedere courante SSD tussen de 5.000 en 5.400 punten scoort, eindigt Crucial rond de 3.600. Dat prestatieverschil zal je in de praktijk wel echt merken.

Is goedkoop dan duurkoop? In dit geval vermoedelijk wel, maar dat komt voornamelijk omdat Crucials concurrenten ook zeer aggressief de markt bestormen. Vooral de Samsung 830 128GB en 256GB moeten in dat kader genoemd worden: ze zijn slechts € 10 respectievelijk € 20 duurder dan de Crucial v4's van de dezelfde capaciteit, maar bieden wel prestaties die niet ver onder die van de snelste SSD's van dit moment liggen. Het zou wat ons betreft niet slim zijn om dat tientje of die twee tientjes te besparen.

Zou Crucial de prijs van de v4's nog flink kunnen verlagen, wat we wel verwachten, dan zouden de producten interessant kunnen zijn voor wie een SSD wil vanwege de voordelen van zoeksnelheid / toegangstijd, stilte en betrouwbaarheid ten opzichte van een mechanische opslagvorm, maar voor wie de absolute doorvoersnelheid minder van belang is. Dan komen we namelijk weer in een heel andere categorie terecht en worden ze interessanter. 


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Crucial v4 128GB

SSD, 128 GB, Serial ATA 300, Phison PS3105, 230 MB/s, 175 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Crucial v4 256GB

SSD, 256 GB, Serial ATA 300, Phison PS3105, 230 MB/s, 190 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*