22 23- & 24-inch monitoren review: beeldschermenbal

Nog nooit zo gevarieerd en aantrekkelijk geprijsd

Door


Inleiding

Een monitor blijft het onderdeel van je computer waar je het meest tegenaan kijkt, zelfs als verwoede overklokker of hardware freak. Het beeldschermenaanbod is het laatste jaar een stuk gevarieerder geworden. Reden genoeg voor Hardware.Info om weer eens een flinke hoeveelheid modellen te testen.


Werd de monitorenmarkt jarenlang beheerst door een race om de laagste prijs, ergens in 2011 zal de bodem bereikt zijn, want de fabrikanten schakelden langzaam maar zeker over naar andere manieren om consumenten te paaien. Nieuwe fabrieken voor e-IPS en A-MVA-panelen zorgden voor fikse prijsdalingen van die voorheen duurdere technieken en het aanbod is momenteel dan ook een stuk gevarieerder dan een paar jaar geleden. De rode draad blijft echter de prijs: goed beschouwd is het opmerkelijk dat je voor 150 euro al een scherm met een diagonaal van bijna 60 cm kan kopen. Die lage prijs heeft een keerzijde, want de kwaliteit is niet altijd even goed. Toch zijn er goede deals die weinig kosten, terwijl je als je wat meer uitgeeft bijzonder goede schermen kan kopen, die ook nog eens niet compleet ‘kaal’ worden geleverd.

We zien namelijk in toenemende mate voorzieningen als een in hoogte verstelbare voet, rotatiemogelijkheid, USB hub en meerdere aansluitingen. Dat juichen we alleen maar toe. Met name het ergonomische aspect moet niet onderschat worden. De meeste modellen zonder verstelbare voet moeten eigenlijk op een paar pakken A4-papier geplaatst worden, om op de juiste hoogte te staan. Dat is natuurlijk geen gezicht.

Wij vroegen alle fabrikanten die momenteel in de markt actief zijn om twee modellen op te sturen, één voorzien van een TN (twisted nematic) model en een model met een andere techniek, dat ze zouden aanraden voor beeldbewerking. Uiteindelijk bereikten 22 exemplaren ons testlab om door onze standaard testprocedure voor beeldschermen gehaald te worden.


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*