Nvidia GeForce GTX 660 & GTX 660 SLI review: Kepler naar 229 euro

Nvidia's nieuwe GK106 GPU neemt het op tegen AMD's Radeon HD 7870

Door


Conclusie

De GeForce GTX 660 blijkt een prima kaart om te gamen op Full HD resolutie. Enige tijd geleden moest je nog zo'n 300 euro uitgeven om dat te bewerkstelligen, inmiddels heb je dus aan een kaart beneden de 250 euro genoeg. Wel één kanttekening: iets vaker dan bij de snellere GTX 660 Ti zien we dat Full HD met de hoogste instellingen net niet soepel draait. Met de GTX 660 moet je dus net wat vaker een stapje terug, of toch wat meer investeren in een GeForce GTX 660 Ti of Radeon HD 7950.

In aanloop naar de introductie van de GeForce GTX 660 Ti en GTX 660 heeft AMD de laatste weken de prijzen van haar videokaarten flink verlaagd. Bekijk bijvoorbeeld maar eens de prijsverloopgrafiek op de productpagina van de Sapphire Radeon HD 7870 2GB: de gemiddelde prijs is in drie maanden gezakt van € 324 naar € 253 en de laagste prijs van € 299 naar € 223. Daarmee heeft AMD ervoor gezorgd dat de Radeon HD 7870 GHz Edition inmiddels op het prijsniveau van de GTX 660 zit.

Vergelijken we de prestaties van beide kemphanen, dan mogen we maar één conclusie trekken: lood om oud ijzer. Zeker ook omdat de mogelijkheden van beide kaarten vrijwel overeenkomen, zal persoonlijke voorkeur de doorslag kunnen geven. Wel één compliment aan beide kemphanen: de prestaties die je inmiddels in dit prijssegment voor je euro's krijgt zijn flink toegenomen in vergelijking met een tijdje terug.

De kaarten van Zotac en ASUS laten beiden een prima indruk achter. Zolang de exacte prijzen niet bekend zijn is het lastig om een harde conclusie te trekken, maar aan de koop van één van beide zal je geen spijt krijgen. Jammer is wel dat geen van beide kaarten echt stil is: dat zou beter moeten kunnen met een relatief zuinige GPU als de GK106.

Nvidia GeForce GTX 660


In deze review besproken vier producten

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*