Corsair Neutron SSD's review: eerste SSD's met LAMD controller

Kan de LAMD 87800 controller de concurrentie aan met SandForce en Marvell?

Door


Inleiding

Een jaar geleden leek het er op dat de keuze voor een snelle SSD gereduceerd zou gaan worden tot een keuze tussen een SandForce en een Marvell gebaseerd product. Kiezen uit twee houden we niet zo van: het is juist concurrentie die prijzen laag houdt en tegelijkertijd innovatie aanwakkert. Gelukkig bleek het anders te gaan lopen. Eind vorig jaar introduceerde Samsung de 830 reeks SSD's, gebaseerd op een eigen controller die zich qua prestaties prima kan meten met de exemplaren van SandForce en Marvell. En OCZ blies controllerfabrikant Indilinx nieuw leven en introduceerde nieuwe SSD's op basis van de zogenoemde Everest en Everest 2 controller. Okay, die Everest 2 bleek later een rebranded nieuwe generatie Marvell controller met eigen firmware, maar feit blijft dat de keuze flink is toegenomen. En minstens zo belangrijk: er zijn het afgelopen jaar steeds snellere SSD's op de markt gekomen.

Sinds kort heb je er al SSD-klant nóg een keuze bij. Corsair introduceerde kort geleden de Neutron reeks SSD's, gebaseerd op de LM87800 controller van de tot nu toe onbekende firma Link A Media Devices, kortweg LAMD. Dit bedrijf blijkt, zoals we verderop zullen zien, gelukkig succesvoller in het ontwerpen van snelle SSD-controllers dan in het bedenken van pakkende bedrijfsnamen. Helemaal uit het niets komt LAMD overigens niet: het bedrijf maakt al langer controllers voor high-end PCI-Express gebaseerde SSD-oplossingen voor servers. De roots van deze club liggen dus in een markt waar juist performance heel belangrijk is.

In deze review bespreken we de Corsair Neutron 240GB en de Neutron GTX 240GB. We vergelijken de SSD's met de snelste apparaten van dit moment, waaronder de OCZ Vertex 4 256GB en de Plextor M5 Pro 256GB.

Corsair Neutron 240GB

Corsair Neutron GTX 240GB


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Corsair Neutron 240GB

SSD, 240 GB, Serial ATA 600, LAMD LM87800, 555 MB/s, 370 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Corsair Neutron GTX 240GB

SSD, 240 GB, Serial ATA 600, LAMD LM87800, 555 MB/s, 511 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*