Western Digital Caviar Green 2 TB (2,5") harddisk review

Met één schijf 2 TB in je notebook - als het past.

Door


Inleiding

De datadichtheid van harde schijven blijft maar toenemen en zodoende wordt de maximale opslagcapaciteit van harde schijven ook jaar in jaar uit groter. Begin dit jaar werd een nieuwe mijpaal bij 3,5" schijven behaald: exemplaren met een capaciteit van maar liefst 4 terabyte. Maar halverwege dit jaar is ook in het 2,5" segment een nieuwe grens bereikt: Western Digital levert sinds enkele maanden een 2,5" schijf met een capaciteit van 2TB. Voldoende reden voor ons om die eens onder handen te nemen.


De Western Digital Caviar Green 2TB oftewel WD20NPVT is een 2,5" schijf en is daarmee primair bedoeld voor laptops en all-in-one PC's. Toch is het opletten of de schijf überhaupt in de laptop past: de disk is immers 15mm dik, terwijl de meeste laptops slechts een maximale dikte van 12, 9 of 7 millimeter ondersteunen. Let daar even op wanneer je overweegt deze WD20NPVT in je laptop te gaan schroeven. Waar de Caviar Green 2TB bijvoorbeeld heel geschikt voor is, zijn 2,5" NAS-apparaten of externe behuizingen voor 2,5" harde schijven.

Western Digital Scorpio Green 2TB (SATA2, 8MB)

De dikte is te verklaren door het feit dat in de harde schijf vier platters van elk 500 GB zijn gestopt. 500 GB is op dit moment de grootste capaciteit beschikbaar in 2,5" platters, al is deze Caviar Green disk daar niet uniek mee. De recent geteste Western Digital Scorpio 1TB bevat bijvoorbeeld ook twee 500GB platters en ook Seagate heeft modellen met 500GB platters, zij het niet met vier stuks.

De schijf heeft een rotatiesnelheid van 5400 rpm. De hoge datadichtheid zou er echter voor moeten zorgen dat de Caviar Green 2TB qua prestaties eerder bij 7200 rpm schijven in de buurt komt. 

De prijs is pittig: gemiddeld betaal je € 197 voor deze schijf. Zoals altijd zijn de grootste schijven als je kijkt naar prijs-per-GB het duurst. In een laptop heb je echter over het algemeen niet de luxe om twee 1 TB schijven te plaatsen in plaats van één 2TB.

Western Digital Scorpio Green 2TB (SATA2, 8MB)


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Western Digital Scorpio Green 2TB (SATA2, 8MB)

Harddisk, 2000 GB, 5200 rpm, Serial ATA 300, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*