25 3,5 inch harde schijven review: strijd om de terabytes!

Welke harde schijf is de beste keuze?

Door


Conclusie

Voor verschillende gebruiksdoelen zijn er verschillende beste keuzes. Allereerst een advies voor wie een lekker snelle schijf in z’n PC wil. Ondanks het feit dat de Western Digital Caviar Black 2TB en Hitachi Deskstar 7K4000 in beide PCMarks beter presteren, gaat onze voorkeur uit naar de Seagate Barracuda 7200.14 en dan met name de 1 TB en 3 TB varianten. Deze zijn veel stiller, zuiniger, flink goedkoper dan de 7200 rpm schijven van de concurrentie. Als bonus zetten ze in de meeste synthetische benchmarks ook nog eens betere scores neer. De 2 TB variant die wij testten maakt gebruik van 667 GB in plaats van 1 TB platters en is wat langzamer dan z’n broertjes. Van de andere kant scoort ook deze schijf prima en zou de variant met twee 1 TB platters het enkel nóg beter moeten doen. Helaas is er geen manier om er achter te komen welke je hebt.

Als je echt zo veel mogelijk opslag wil, blijft de Hitachi 7K4000 4TB de beste keuze. Erg snel, niet extreem duur, maar wel relatief luidruchtig en inefficiënt. Misschien kun je beter nog even afwachten hoe de binnenkort verschijnende Western Digital 4TB schijven gaan presteren.

Wie op zoek is naar een lekker zuinige en stille schijf, bijvoorbeeld voor een Media Center, heeft aan de Western Digital Caviar Green 1 TB de beste keuze. Deze single-platter disk is de stilste en één van de zuinigste uit de test en ligt qua prestaties duidelijk boven het niveau van andere 5400 rpm schijven. Voor in een NAS of Home Server wil je natuurlijk ook graag een zo laag mogelijk stroomverbruik; zowel bij 2 TB als 3 TB zijn eveneens de Western Digital Caviar Greens de beste keuze. Voor de meeste consumenten zal het niet zo zinnig zijn om te investeren in de veel duurdere, voor server applicaties gevalideerde Western Digital RE4 disks, al blijft ons advies wel om regelmatig backups te maken wanneer je desktop-schijven in een NAS stopt.

Ten slotte de drie instapschijfjes van 250 en 500 GB. De Western Digital Caviar Green 500 GB is sneller, zuiniger en stiller dan de Western Digital Caviar Blue 250GB en de Seagate Barracuda 7200.14 250GB en kost een euro of 8 meer. Daarmee lijkt de 500 GB schijf ons de betere keuze.


Seagate Barracuda 7200.14 1TB
Seagate Barracuda 7200.14 3TB
Western Digital Caviar Green 500GB
Western Digital Caviar Green 1TB
Western Digital Caviar Green 2TB
Western Digital Caviar Green 3TB

Met dank aan:

Wij danken Informatique.nl voor het beschikbaar stellen van de harde schijven voor deze test.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*