25 3,5 inch harde schijven review: strijd om de terabytes!

Welke harde schijf is de beste keuze?

Door


Inleiding

SSD's zijn natuurlijk de hipste, snelste vorm van opslag. Maar als je veel opslagruimte met een vriendelijk prijskaartje wil, kom je ook anno 2012 nog altijd uit bij de harde schijf. Ondanks fusies en overnames is er nog het een en ander te kiezen, terwijl de prijzen langzaam dalen, maar nog altijd niet het niveau van oktober 2011 hebben geëvenaard. Hardware.Info test en vergelijkt 25 modellen met een capaciteit variërend van 250 GB tot 4 TB.


Het is een vraag die we het afgelopen jaar regelmatig voorbij zagen komen: "wanneer worden harde schijven weer goedkoop?". Met weemoed denken hardwareliefhebbers (en digitale filmverzamelaars...) terug aan september 2011, toen je voor iets meer dan vier tientjes een 1 terabyte harde schijf kon aanschaffen. Toen kwamen de beruchte overstromingen in Thailand, waar menig hardeschijvenfabriek gelokaliseerd is. De prijzen van harde schijven explodeerden: sommige exemplaren werden tot drie keer zo duur als de prijs vóór de overstromingen. Deze prijstoename heeft een flinke impact gehad op de markt voor PC’s: doordat harde schijven veel duurder werden, gingen de prijzen van complete PC’s en laptops ook omhoog, wat de verkoopcijfers (verder) drukte. CPU-fabrikant Intel moest als gevolg van de situatie zelf een winstwaarschuwing geven.

Ruim een jaar verder zijn de prijzen weer flink gedaald. Ze lijken de laatste tijd te stabiliseren, maar het huidige niveau is wel nog altijd hoger dan in 2011. Een Western Digital Black 1 TB schijf kostte in september 2011 gemiddeld zo’n 77 euro. Nu, ruim een jaar later, betaal je voor diezelfde schijf gemiddeld 100 euro, zo’n 30% meer. De populairste disk van vorig jaar, de Samsung Spinpoint F3 1TB, kostte september 2011 gemiddeld 54 euro, nieuwe eigenaar Seagate vraagt op dit moment voor 1 TB 7200rpm schijven gemiddeld 76 euro. Het is illustratief voor wat er met de hardeschijven-business is gebeurd.


Het prijsverloop van de Western Digital Caviar Black 1TB is illustratief voor wat er met harde schijfprijzen is gebeurd na de overstromingen in Thailand.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*