Sony MDR-1RNC review: oase van rust

Bijna te bezadigd

Door


Sony MDR-1R

De Sony MDR-1RNC is zeer solide uitgevoerd. In ingeklapte toestand sluiten alle delen strak op elkaar aan, terwijl het mechanisme voor het aanpassen van de maat met een stevige, trapsgewijze verstelling werkt. Afgezien van rode accenten is de kleurstelling een variatie op het thema 'zwart' in mat, glanzend en iets ertussenin. De rode, metalen ringen rond de oorschelpen zijn het enige frivole accent, wat de hoofdtelefoon een stijlvol uiterlijk geeft. Hoewel de foto's misschien een andere indruk geven, is het gebruikte materiaal voornamelijk plastic - dat valt toch een beetje tegen bij een product in deze prijsklasse, al is het bepaald geen 'goedkoop' plastic. Klein is hij niet: de oorschelpen zijn zo'n 8 cm diep en 10 cm hoog. Het gewicht is met 330 gram ook niet bepaald gering, maar echt zwaar is het niet in de praktijk.

De Sony MDR-1RNC deelt een aantal kenmerken met de andere uitvoeringen van het model. Zo hebben alle modellen 40 mm drivers met een membraan van een materiaal dat Sony 'liquid crystal polymeer' noemt. Dat materiaal moet de juiste combinatie van rigiditeit en lichtheid bieden om hoge en middentonen accuraat weer te geven. Sony claimt een frequentiebereik van de drivers van 4 tot 80.000 Hz.

De drivers zijn gevat in comfortabele oorschelpen, die door een schuimlaag zeer comfortabel op het hoofd rusten. Hoewel ze net als de meeste on-ear hoofdtelefoons na verloop van tijd wat warmer worden, is het draagcomfort ook na meerdere uren nog uitstekend. Een bijwerking van deze kussens is dat ze al een flinke hoeveelheid geluid van buiten afsluiten. De scharnieren in de hoofdband zijn van siliconen ringen voorzien om geruisloos te bewegen. De oorschelpen kunnen platgedraaid worden voor transport; deze scharnier helpt ook bij een goede pasvorm op het hoofd.

Sony MDR-1RNC

De kabel van de MDR-1R loopt naar één oorschelp (links) en is vervangbaar. Sony levert er twee mee, een wat langere (1,5 m) met tweepolige jack-stekker en een kortere (1,25 m) voor onderweg met drie polen en ingebouwde afstandsbediening voor geschikte smartphones, waaronder iOS apparaten. De kabel is vermeldenswaard, omdat deze weliswaar erg soepel is, maar kleine groeven over de gehele lengte voorkomen dat deze in de knoop raakt, een euvel waar nogal wat hoofdtelefoonkabels gevoelig voor zijn. Het is een kleinigheid, maar erg prettig in het dagelijks gebruik.

De linkeroorschelp heeft ook de aan-uitknop voor de ruisonderdrukking. Deze vereist dat de ingebouwde accu is opgeladen - is die leeg, dan produceert de MDR-1RNC geen geluid met ruisonderdrukking 'aan'. Gelukkig wel als je deze uitschakelt - dat hebben we bij andere hoofdtelefoons wel anders meegemaakt, die waren onbruikbaar zonder opgeladen accu. Voor het opladen gebruik je de meegeleverde micro-USB naar USB-A kabel, die je kan aansluiten op een poort in de rechteroorschelp, verscholen onder een klein klepje.

Sony MDR-1RNC


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Sony MDR-1RNC

Over-ear, 2 kanaals, Ruisonderdrukking

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

406,99 €

gem. 406,99 €
2 shops, 1x voorraad

Lees ook deze headset artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*