33 CPU-koelers vergelijkingstest: koel, stil of beide?

33 koelers getest met vernieuwde testmethode

Door


De koelste en de stilste

Wie gaat overklokken zal de allerbeste koelcapaciteit wensen, ongeacht de geluidsproductie. Met de Ivy Bridge CPU-simulator op 125 W en de koeler op hoge snelheid wint de Noctua NH-D14 het op dit punt, met een temperatuur van 37,9 ºC. De NH-C14 van hetzelfde merk doet het met 38,3 ºC maar marginaal minder goed. Hierna volgen de DeepCool Neptwin (38,5 ºC), Enermax ETS-T40-VD (39,9 ºC) en de Be Quiet! Dark Rock Pro 2 (40,4 ºC). Voor die laatste twee is een top 5 positie bijzonder; de Enermax ETS-T40 is namelijk een stuk kleiner dan de andere modellen, terwijl de Be Quiet! Dark Rock Pro 2 op hoge snelheid nog relatief stil is.

Kijken we naar Socket 2011 met 160 W dan vinden we opnieuw de Noctua NH-D14 op de eerste plek met 40,5 ºC, gevolgd door de DeepCool Neptwin en de Noctua NH-C14. De in samenwerking met een Scythe Gentle Typhoon 1450rpm fan geteste Cooler Master TPC800 eindigt als vierde, gevolgd door de Zalman CNPS12X.

Noctua NH-D14 (Socket 2011)
De immense Noctua NH-D14 is de koeler met de beste koelprestaties en is de ultieme keuze voor overklokkers. De koeler is wel vrij prijzig en hoewel niet extreem luidruchtig, is menig koeler veel stiller.

Voor de meesten zal een koeler echter met name stil moeten zijn. De Scythe Big Shuriken en Be Quiet! Dark Rock Advanced C1 spannen de kroon: op lage draaisnelheid zijn ze met 18,4 dB(A) het stilst. Maar ook de Be Quiet! Dark Rock Pro 2, Silentmaxx BigBlock, Be Quiet! Shadow Rock Pro SR1, Be Quiet! Dark Rock Pro C1, Cooler Master TPC-800 en Scythe Mugen 3 PCGH Edition komen onder de 25 dB(A) wat betekent dat je ze echt niet zult horen. Steker nog: alle koelers beneden de 30 dB(A) durven we als zéér stil te bestempelen en alles onder de 35 dB(A) als stil.

De vijf stilste koelers houden een licht overklokte Ivy Bridge processor met 125 W warmteontwikkeling onder de 70 graden. De Be Quiet! Dark Rock Pro 2, Be Quiet! Dark Rock Pro C1, Cooler Master TPC-800 en Scythe Mugen 3 PCGH zitten zelfs rond de 50 graden. Dat is echt heel goed.

Be quiet! Dark Rock Advanced C1
Samen met de Scythe Big Shuriken is de Be Quiet! Dark Rock Advanced C1 de stilste koeler uit de test, maar levert ook meer dan uitstekende koelprestaties. Deze Advanced C1 is verder een stuk vriendelijke geprijsd dan de met goud bekroonde Dark Rock Pro 2 en andere high-end exemplaren.

Be quiet! Dark Rock Pro 2
De Be Quiet! Dark Rock Pro 2 zit in de top 5 van beste koelprestaties, maar is de enige van het vijftal die dan nog relatief stil is. De koeler zit echter ook in de top 3 koelers die op lage snelheid het stilst zijn. Hij is dus van alle markten thuis.


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*