33 CPU-koelers vergelijkingstest: koel, stil of beide?

33 koelers getest met vernieuwde testmethode

Door


Kleiner budget

Veel van de koelers die als beste uit de test komen, hebben prijzen tussen de 60 en 80 euro, of zelfs nóg hoger. Wat als je een kleiner budget hebt?

Wie maximaal 60 euro wil uitgegeven (op basis van gemiddelde prijzen) haalt met de DeepCool Neptwin overduidelijk de beste koelprestaties in huis. Dit geldt voor beide sockets en zowel op hoge als lage snelheid. Maar ook de wat kleinere Enermax ETS-T40 en de nog veel goedkopere Gelid Tranquilo Rev.2 zijn te overwegen voor wie bij een Socket 1155 processor zo goed mogelijke koelprestaties wenst. Bij Socket 2011 wordt de Neptwin juist gevolgd door de EKL Alpenföhn Matterhorn Pure en de Zalman CNPS14X.

De stilste koelers onder de 60 euro zijn de Scythe Big Shuriken 2 Rev. B, de Be Quiet! Dark Rock Advanced C1 en de Be Quiet! Shadow Rock Pro SR1, waarbij die laatste twee zelfs met 160 W nog een adequate koeling leveren.

Kijken we naar de verhouding tussen koelprestaties en de geluidsproductie, dan is de Cooler Master Hyper 412S de beste op hoge snelheid en de Be Quiet! Dark Rock Advanced C1 het beste op lage snelheid, maar ook de Scythe Mugen 3 mag in dit rijtje niet onvermeld blijven.

DeepCool Neptwin
Wie de Noctua NH-D14 te duur vindt, heeft aan de DeepCool Neptwin een goed alternatief. Een fractie warmer, een fractie luidruchtiger, maar wel zo’n 35 euro goedkoper.


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*