33 CPU-koelers vergelijkingstest: koel, stil of beide?

33 koelers getest met vernieuwde testmethode

Door


Testmethode

Met onze Socket 1155 Ivy Bridge CPU-simulator testen we CPU-koelers bij een hitteproductie van 65 W, 95 W en 125 W. De eerste twee zijn de TDP-waardes (ruwweg het maximale stroomverbruik) van de meeste Socket 1155 processors. 125 W staat gelijk aan een redelijk overklokte processor. Met de Socket 2011 Sandy Bridge-E CPU-simulator testen we 130 W en 160 W. De eerste waarde is de TDP van de echte Socket 2011 processors, de tweede meting komt overeen met een wat overklokte variant.

Alle metingen doen we twee keer: met de ventilator(s) van de CPU-koeler op vol vermogen (aangesloten op 12 V) en met de ventilator(s) op lage draaisnelheid (aangesloten op 7 V). De resultaten normaliseren we naar een omgevingstemperatuur van 20 graden Celsius.

Naast het koelvermogen testen we ook de geluidsproductie van de verschillende koelers. Dit doen we in een geluidsdichte box op een afstand van 10 centimeter, opnieuw op hoge (12V) en lage (7V) draaisnelheid. Voor de test maken we gebruik van een professionele Brüel&Kjaer 2238 geluidsdrukmeter.

Om de verhouding tussen temperatuur en geluidsproductie duidelijker maken, berekenen we voor CPU-koelers ook een efficiëntie-score, door de temperatuur en geluidsproductie met elkaar te vermenigvuldigen. Hoewel beide eenheden niets met elkaar te maken hebben, geldt voor beide 'lager = beter' en hebben de waardes dezelfde ordegrootte. Dat betekent dat voor het berekende getal ook geldt 'lager = beter' en dat processorkoelers goed kunnen scoren door het geluidsniveau laag te houden, de temperaturen laag te houden en bovenal natuurlijk door op beide vlakken goed te scoren. Koelers met een zo laag mogelijke score voor efficiëntie bieden derhalve een combinatie van goede koeling met een laag geluidsniveau.


De nieuwe Hardware.Info CPU-koeler testopstelling


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*