33 CPU-koelers vergelijkingstest: koel, stil of beide?

33 koelers getest met vernieuwde testmethode

Door


Innovatie

Van de 33 geteste koelers hebben we veel exemplaren al eerder getest, maar er zitten ook een handvol nieuwe modellen in de test. Opvallend is dat er de afgelopen twee jaar weinig echte innovatie heeft plaatsgevonden bij CPU-koelers, met misschien één uitzondering. Cooler Master gebruikt bij de nieuwe TPC-800 koeler een zogenaamde Vertical Vapor Chamber, een soort platgeslagen grote heatpipe. De werking is echter hetzelfde als van een conventionele heatpipe: de hitte van de CPU laat inwendig vloeistof verdampen die de hitte naar boven transporteert. Daar wordt de hitte overgegeven aan het koelblok, waarvan de stof weer vloeibaar wordt en terugstroomt naar de onderkant van vapor chamber of heatpipe.

De heatpipe blijft anno 2012 dé methode om CPU-koelers beter te laten koelen. Alle koelers in de test maken gebruik van twee of meer heatpipes, De Silentmaxx BigBlock spant de kroon met de implementatie van maar liefst 10 heatpipes. Wat we steeds vaker zien is het gebruik van dikkere (8 mm) heatpipes. Die kunnen veel meer warmte transporteren dan traditionele, 6 mm dikke exemplaren, maar hebben natuurlijk als nadeel dat er minder naast elkaar passen.

Silentmaxx BigBlock
Heatpipes tot in het extreme. Deze Silentmaxx BigBlock heeft er 10!

Een goede koeler is ook anno 2012 nog altijd afhankelijk van de hoeveelheid gebruikt koper en aluminium. Heel simpel gezegd geldt: hoe groter de koeler, hoe meer oppervlakte en hoe beter warmte kan worden afgevoerd. Niet voor niets zijn de best presterende koelers in de test echte bakbeesten. Het ontwerp van de koeler en vooral ook de gebruikte fan(s) spelen zonder meer ook een grote rol.

Het overgrote deel van de geteste koelers zijn zogenaamde tower modellen: een rechtopstaand koelblok dat via heatpipes in verbinding staat met de baseplate en één of twee fans die dwars door het koelblok heenblazen richting de achterkant van de behuizing. Het andere soort koeler, de zogenaamde top-flow modellen waarbij een koeler naar onder, richting de processor blaast, is veel minder populair.

 
Tower koelers (links) zijn veel populairder van top-flow koelers (rechts).


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*