33 CPU-koelers vergelijkingstest: koel, stil of beide?

33 koelers getest met vernieuwde testmethode

Door


Inleiding

Met een geheel vernieuwde testopstelling hebben we 33 populaire CPU-koelers (opnieuw) getest. Welke koelt het best? Welke is het stilst? En bovenal: aan welke CPU-koelers doe je de beste koop.


De tijd dat processors nog vaak los dus zonder gebundelde CPU-koeler werden verkocht ligt ver achter ons. Vrijwel iedere Intel of AMD processor die tegenwoordig over de toonbank gaat wordt vergezeld van een boxed koeler, wat als resultaat heeft gehad dat de markt voor goedkope losse koelers geheel is verdwenen. De markt voor luxere losse koelers is echter nog steeds springlevend. Want laten we eerlijk zijn: hoewel de koeler die Intel bij haar Ivy Bridge processors bundelt zonder meer krachtig genoeg is om de CPU niet te heet te laten worden, schiet hij flink tekort wanneer je ook maar een beetje gaat overklokken.

De geluidsproductie is misschien nog wel belangrijker: hoewel de boxed koeler zeker niet extreem luidruchtig is, zijn los verkochte koelers toch vaak veel stiller. Deze stilte gekoppeld aan goed koelen is natuurlijk waar het bij CPU-koelers om gaat.

Nieuwe testopstelling

Al sinds de oprichting van Hardware.Info in 1998 testten wij CPU-koelers op een zelfde methode: we plaatsten CPU-koelers op een vermogensweerstand die we dankzij een variabele voeding een bepaalde hoeveelheid warmte lieten opwekken. Aangezien een weerstand geen licht geeft, geen geluid maakt en niet beweegt, leert de Wet van behoud van energie ons dat al het elektrisch vermogen dat je er in stopt, wordt omgezet in warmte. Op die manier konden we een exacte hoeveelheid warmte opwekken en CPU-koelers telkens onder identieke omstandigheden testen om zo resultaten één op één met elkaar te kunnen vergelijken.

Onze bestaande testprocedure was om deze redenen volgens onze bescheiden mening al veel beter dan de tests van veel andere publicaties, maar toch nog verre van perfect. Een vermogensweerstand mag dan op die manier wel een constante hoeveelheid warmte produceren, voor de rest komen de eigenschappen natuurlijk weinig overeen. Bij een echte CPU wordt de warmte bijvoorbeeld op een kleine oppervlakte gegenereerd, zijn er zogenaamde hot spots en is de opgewekte hitte primair aan de bovenkant gelokaliseerd. Bij een vermogensweerstand wordt de hitte echter evenredig over het gehele element opgebouwd.

Vandaar dat we hebben geïnvesteerd in een nieuwe testopstelling. Voor de tests van dit artikel maken we gebruik van professionele CPU-simulators die de exacte warmteontwikkeling van Socket 1155 Ivy Bridge en Socket 2011 Sandy Bridge-E processors simuleren. Deze simulators passen in officiële sockets en produceren warmte op vrijwel dezelfde wijze als een echte CPU. Dat betekent bijvoorbeeld dat er in het Socket 1155 exemplaar ook aparte hittegeneratoren voor het CPU- en GPU-gedeelte zitten. Daarnaast zit de temperatuursensor nu in de CPU-simulator verwerkt, waar we die vroeger aan de zijkant van de vermogensweerstand plakten. De nu gemeten temperaturen komen zodoende overeen met wat je bij een echte processor ook mag verwachten.

De belangrijkste eigenschap van de oude testopstelling heeft de nieuwe ook: de hoeveelheid opgewekte warmte kunnen we exact reguleren, waardoor we verschillende CPU-koelers op een vergelijkbare manier kunnen testen.


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*