52 128 GB & 256 GB SSD’s getest en vergeleken

Kies de juiste SSD

Door


Prijzenslag

Begin 2012 schreven we verheugd dat de magische 1 euro per GB grens was doorbroken. Inmiddels zitten we op een punt dat SSD’s die een euro per gigabyte kosten als duur bestempeld kunnen worden. De goedkoopste SSD in de test, de Crucial v4, kent een prijs van € 0,64 per GB, wanneer we afgaan op de gemiddelde prijs van deze SSD. De op het moment van schrijven laagste prijs van de Crucial v4 256 GB bedraagt 153 euro. De 50 cent per gigabyte is dus in zicht: een nieuwe mijlpaal, waarmee we voorzichtig kunnen concluderen dat de prijzen van SSD’s in een jaar tijd bijna gehalveerd zijn. We verheugen ons nu al op de prijzen van eind 2013.

Het zwaartepunt van SSD-prijzen ligt op dit moment rond de 85 à 90 cent per GB. Exemplaren die goedkoper zijn, kunnen we met recht scherp geprijsd noemen. Exemplaren die duurder zijn moeten naar onze mening ook echt significant sneller dan gemiddeld zijn om de hogere prijs te rechtvaardigen.

Crucial v4 256GB
Dankzij SSD's als de Crucial v4 is de grens van 50 cent per GB in zicht.

Steeds sneller

Het afgelopen jaar is meermaals bewezen dat het snelheidsplafond voor SSD’s voorlopig niet in zicht is. OCZ verbeterde met de Vertex 4 bijvoorbeeld het record in de AS SSD benchmark, maar datzelfde record werd door achtereenvolgens de Plextor M5 Pro en de Samsung 840 Pro nog eens duidelijk verbeterd. Die continue prestatieverbetering door nieuwe generaties controllers is knap te noemen, want de Serial ATA 600 bus begint inmiddels een flinke bottleneck te worden. Geen wonder dat er hard gewerkt wordt aan een opvolger, SATA Express, waarover binnenkort meer op Hardware.Info.

Serial ATA 600 biedt in de praktijk een maximale doorvoersnelheid van zo’n 550 MB/s. Vooral bij het sequentieel lezen van data weten vrijwel alle moderne SSD’s die snelheid te behalen, of ze komen er op z’n minst heel dicht bij in de buurt. Een dergelijk prestatieniveau behalen bij het schrijven van data – zeker met niet-gecomprimeerde data – is andere koek. Met name op dit vlak zijn momenteel van generatie tot generatie nog verbeteringen te zien.

Hoewel we de 52 SSD’s in deze test uitvoerig met meerdere benchmarks hebben getest en daarin verschillen kunnen aantonen, moeten we ook opmerken dat er een verschil is tussen meetbaar en merkbaar. Bij normaal gebruik is het vrijwel onmogelijk om de ene SSD van de andere te onderscheiden. De PCMark 7 benchmark heeft – zo mogen we concluderen op basis van vele validatietests die we hebben gedaan – de beste correlatie met de prestaties van SSD’s in de praktijk. Het gros van de geteste SSD’s scoort in deze benchmark tussen de 4900 en 5600 punten, een uiteindelijk verschil van ruim 10 procent dus. Een SSD met een score binnen deze range, een scherpe prijs en het liefst afkomstig van een merk met een goede staat van dienst qua betrouwbaarheid is voor de meeste consumenten de beste keuze. Maar, als je je PC intensief gebruikt en bijvoorbeeld veelvuldig met grote bestanden werkt, kan een snellere SSD wel degelijk ook een merkbaar effect hebben.

Samsung 840 Series Pro 256GB
De Samsung 840 Pro, de snelste SSD van dit moment


Vergelijken

In deze review besproken 51 producten

  Meer producten (51)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*