52 128 GB & 256 GB SSD’s getest en vergeleken

Kies de juiste SSD

Door


Nieuwe controllers

Begin 2012 was de markt voor SSD’s nog vrij overzichtelijk vanwege het beperkte aantal controllers waaruit fabrikanten konden kiezen. Het gros van de SSD’s dat begin vorig jaar over de toonbank ging maakte gebruik van de SandForce SF-2281 ofwel de Marvell 88SS9174 controller. Vooral die laatste is inmiddels echt een oudje, maar nieuwe firmwares zorgden ervoor dat SSD’s gebaseerd op deze chip in ieder geval begin dit jaar nog in de top konden meedraaien. De SandForce-controller blijft een vreemde eend in de bijt, vanwege de compressietrucs die deze controller toepast. Door data in te pakken alvorens deze in de flashchips op te slaan, kunnen zeker de schrijfprestaties flink verhoogd worden. Dat werkt goed bij tekstdocumenten, maar heeft helemaal geen effect bij de meeste grote bestanden (foto’s, muziek, video’s). Juist dan merk je het meeste verschil bij de prestaties. Een derde controller die begin vorig jaar al werd gebruikt is de Samsung S4LJ204X01, toegepast in de 830 SSD’s van hetzelfde merk.

Gedurende 2012 hebben de fabrikanten meer keuzes gekregen. OCZ introduceerde de Vertex 4 en Agility 4 SSD’s, gebaseerd op wat men zelf de Indilinx Everest 2 controller noemt. Controllerontwikkelaar Indilinx, die een paar jaar geleden faam maakte met de Barefoot controllers, werd in 2011 door OCZ overgenomen. Die Everest 2 bleek uiteindelijk een nieuwe generatie Marvell-chip met andere opdruk, maar wel door OCZ/Indilinx voorzien van eigen firmware. Deze nieuwe generatie Marvell 88SS9187 chip heeft in originele vorm inmiddels ook zijn weg gevonden naar de Plextor M5 Pro SSD’s, één van de snelste van dit moment. Het is opvallend dat vooralsnog alleen Crucial nieuwe SSD's heeft aangekondigd op basis van deze nieuwe generatie Marvell-chip. Deze zijn echter nog steeds niet beschikbaar. Vermoedelijk hebben Plextor en Marvell het op een akkoordje gegooid.

De op Marvell gebaseerde Everest 2 was echter niet het belangrijkste nieuws van OCZ. Eind vorig jaar introduceerde men ook de wél geheel zelf ontwikkelde Barefoot 3 controller als basis voor de OCZ Vector SSD's. Deze Vectors draaien, zoals we verderop in de test zien, mee in de top. 

OCZ Vector 256GB
De laatste controller die op de markt is gekomen is de Indilinx Barefoot 3 van de OCZ Vector SSD's.

Corsair heeft SSD’s uitgebracht op basis van een controller van een leverancier waar we een paar maanden geleden nog nooit van hadden gehoord. De LM87800 van Link A Media Devices, kortweg LAMD, blijkt ook prima te presteren, zoals we verderop zullen zien. De firma heeft natuurlijk de handicap dat het nog geen grote staat van dienst voor wat betreft betrouwbaarheid heeft opgebouwd, maar dan is de keuze voor een partner als Corsair juist een sterke zet.

Eén van de nieuwste controllers die op de markt is gekomen is de Samsung S4LN021X01, die men zelf Samsung MDX noemt. Deze chip vormt de basis voor de Samsung 840 en 840 Pro SSD’s. Opnieuw heeft Samsung een controller ontwikkeld op basis van een 3-core ARM-chip, maar de nieuwe chip is een stuk sneller, zoals ook blijkt uit de benchmarks. Vooruitlopend op de resultaten is de 840 Pro de snelste SSD die je op dit moment kunt kopen.

Ook in het budgetsegment was er het afgelopen half jaar een nieuwkomer te verwelkomen. De Crucial v4 SSD’s, die we eerder in dit artikel al aanhaalden als de goedkoopste SSD’s die je op dit moment kunt kopen, maken gebruik van een Phison PS3105 chip. Deze controllerleverancier kennen we vooral van chips voor USB-sticks, waar hoge prestaties wat minder van belang zijn. Opvallend: de PS3105 maakt nog gebruik van de Serial ATA 300 interface, één van de redenen waarom de Crucial v4 qua prestaties de concurrentie toch niet echt bij kan houden.

In de vergelijkingstabel is van alle 52 geteste SSD's keurig terug te vinden welke controller ze gebruiken.


Vergelijken

In deze review besproken 51 producten

  Meer producten (51)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*