52 128 GB & 256 GB SSD’s getest en vergeleken

Kies de juiste SSD

Door


Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

De 1MB lees- en schrijftests geven een goed beeld van de maximale prestaties waar SSD's tot in staat zijn. Bij de 1MB leestest zien we dat de meeste SSD's rond de 550 MB/s zitten, het maximaal haalbare bij Serial ATA 600. De OCZ Petrol en de Crucial v4’s zijn dankzij de SATA300 bus natuurlijk een logische uitzondering. Ook de Agility 4 valt op dit vlak tegen. Bij de 1MB schrijftests zitten alle SandForce SSD's op zo'n 530 MB/s, maar dat komt echt omdat de data van Atto volledig comprimeerbaar is. Dat de Samsung 840 Pro 256GB en OCZ Vector 256GB dit niveau ook zonder compressietrucs halen is heel bijzonder te noemen. Een aantal SSD's weet juist slechts zeer beperkte maximale schrijfsnelheden te behalen: vooral de Crucial m4 en v4, OCZ Petrol en Samsung 840 niet-Pro vallen op. 

Bij de 4k leestests zetten de Samsung 840, Samsung 840 Pro en OCZ Vector de beste scores neer. Bij de 4k schrijftests zijn de 840 Pro en Vector opnieuw niet uit de topsegment weg te slaan, maar liggen de scores wat dichter bij elkaar.

4k lezen

4k schrijven

1MB lezen

1MB schrijven


Vergelijken

In deze review besproken 51 producten

  Meer producten (51)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*