Microsoft Surface RT review: de eerste Microsoft tablet

De tablet-benchmark van Microsoft

Door


Inleiding

We hebben er even op moeten wachten. In oktober kwam hij al op de markt, maar nog niet op de Nederlandse. Maar sinds vorige week is hij er: de Microsoft Surface RT. De eerste tablet van Microsoft zelf en we waren dan ook erg benieuwd naar de interpretatie van het fenomeen tablet door de vader van Windows.


Met Windows 8 en Windows RT wil Microsoft een brug slaan tussen de ‘oude’ desktopwereld en de ‘nieuwe’ wereld van de tablets. In plaats van na te apen wat andere fabrikanten al doen heeft het zowel qua hardware als de veelbesproken software duidelijk een andere weg gekozen. 

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)

Eigenlijk merk je als gebruiker geen enkel verschil tussen Windows 8 en Windows RT. Het ziet er hetzelfde uit en knoppen en de bekende Windows-programma’s zijn ingebouwd. Het belangrijkste verschil tussen Windows 8 en Windows RT is op het eerste gezicht dat Microsoft bij de laatste standaard Office Home & Student 2013 meelevert: Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Dat zijn ook de enige desktopapplicaties die officieel werken op Windows RT. Verderop in dit artikel gaan we nog iets verder in op deze versie van Windows speciaal bedoeld voor ARM-processors.

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)

Laten we eerst naar het uiterlijk kijken van de Surface RT. Want hoewel het een tablet is, en het apparaat natuurlijk wat verwantschap vertoont met andere apparaten die deze naam dragen, is het wel iets compleet anders dan wat we tot nu toe gezien hebben. Dat zie je direct al aan de behuizing, gemaakt van een materiaal dat door Microsoft VaporMG genoemd wordt, een soort magnesiumlegering die stevig en duurzaam aanvoelt, al moet dat laatste natuurlijk duidelijk worden in de praktijk. De Surface RT weegt zo’n 680 gram en dat is net even zwaarder dan de iPad Retina, eveneens een tablet die we niet in de categorie lichtgewicht zouden willen plaatsen.

De donkere kleur geeft het apparaat een wat zakelijke uitstraling. Het meest bijzonder is de zogenaamde kickstand. De ingebouwde standaard waarmee je het apparaat zonder dat je een extra houder nodig hebt direct kunt neerzetten op een vlak oppervlak, een bureau of een tafeltje. Dat is echt heel erg praktisch. De standaard kan maar in één stand gezet worden waardoor je geen keuze hebt in welke hoek je de tablet plaatst. Wel moet je er aan denken dat aan de linkerkant een uitsparing is aangebracht waarmee je de standaard uit kunt klappen, rechts zit die er niet en dan werkt de standaard iets minder makkelijk: aan de andere kant: als je de Surface RT hebt wen je er vanzelf aan. De keyboards en de Surface RT werken prima samen op een vlak oppervlak, maar op schoot is de constructie te instabiel. 


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)

Tablet, Nvidia Tegra 3, 2 GB, 10.6 inch, 1366x768, Touchscreen, Nvidia GeForce ULP, 32 GB, 682 gram, Windows

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*