Intel 525 120GB mSATA SSD-review: speciaal voor Ultrabooks

Hoe presteert de 'Ultrabook-SSD'?

Door


Inleiding

De Intel 525 serie is een nieuwe reeks mSATA-SSD's, waarmee de fabrikant zich richt op gebruik in op eigen processors gebaseerde Ultrabooks. Wij testten het 120GB exemplaar uit de nieuwe serie.


We schreven al eerder dat een mSATA-SSD een ideale manier is om een moderne laptop die nog gebruikmaakt van een conventionele harde schijf te upgraden. Veel laptops van pak 'm beet een half jaar oud of nieuwer hebben naast een inbouwpositie voor een 2,5" schijf ook een mSATA-slot aan boord. Door juist daarin een nieuwe SSD te plaatsen, kun je de aanwezige harde schijf blijven gebruiken als data-disk. Juist de combinatie van een snelle SSD voor Windows en je software en een conventionele harde schijf voor dataopslag is ideaal in laptops.

De nieuwe Intel 525 SSD's zijn gebaseerd op de bekende LSI SandForce SF-2281 controller, zoals we die kennen van tientallen SSD's waaronder Intels eigen 520, 320 en 330 series. Op de 525 is de SandForce-chip wel voorzien van een nieuwe generatie firmware, die Intel nog niet voor andere series beschikbaar heeft gesteld. Op de nieuwe mSATA-SSD's wordt de SandForce controller gecombineerd met Intel-branded 25nm flashchips uit de fabriek van Micron. Dat is opvallend; want de meeste SSD-leveranciers zijn voor hun nieuwste generaties al overgestapt op chips met kleinere transistors. Waarom Intel nog op 25nm blijft hangen is onduidelijk: misschien dat men de betrouwbaarheid van 19nm flashchips nog niet optimaal vindt, al is de verklaring dat men nog een goede deal heeft gekregen op een flinke lading 25nm chips net zo voor de hand liggend.

Intel 525 Series 120GB


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Intel 525 Series 120GB

SSD, 120 GB, Serial ATA 600, SandForce SF-2281, 550 MB/s, 500 MB/s, mSATA

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*