Crucial M500 480GB SSD review: opvolger van de Crucial m4 getest

Crucial stapt over op nieuwe Marvell controller en 20nm flash

Door


Inleiding

Begin dit jaar, tijdens de CES 2013 beurs, kondigde Crucial de opvolger aan van de beroemde m4-serie SSD's. De M500-reeks maakt de overstap naar de nieuwe 88SS1987 controller van Marvell en naar 20nm MLC-flashgeheugen uit eigen (Micron-) fabriek. We hebben er een paar maanden op moeten wachten, maar de nieuwe M500 SSD's komen nu eindelijk beschikbaar. Hardware.Info testte het 480 GB exemplaar.


De afgelopen jaren was Crucial/Micron één van de grootste afnemers van Marvells SSD-controllers. De Crucial m4 reeks en diens OEM-tegenhanger Micron M400 zijn in ongekende aantallen verkocht, mede omdat Micron één van de meest aggressieve spelers was in de prijzenoorlog in SSD-land. Toen Marvell een nieuwe generatie controller op de markt bracht, lag het dus voor de hand dat Crucial ook snel met een nieuwe model op de markt zou komen.

Dat heeft echter toch nog de nodige tijd geduurd; de nieuwe Marvell 88SS1987 kwamen we, zonder dat we het wisten, voor het eerst tegen in de OCZ Vertex 4, die vrijwel exact een jaar geleden (4 april 2012) op de markt kwam. OCZ gaf de controller een eigen naam en gaf pas later toe dat het een Marvell-chip gebruikte. Het bekendste is de 88SS9187 van de Plextor M5 Pro reeks SSD's, die in augustus vorig jaar op de markt kwam. 

Crucial M500 480GB

Dat het zo lang heeft geduurd voor Crucial om met een op deze Marvell-chip gebaseerde SSD op de markt te komen en waarom de meeste andere fabrikanten nog niet eens producten op basis van dezelfde chip hebben aangekondigd, is eenvoudig te verklaren.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld SandForce levert Marvell de SSD-controller zonder eigen referentiefirmware. De 88SS9187 bestaat in feite uit een combinatie van een SATA-interface, een flash-interface en een DDR3-geheugeninterface en verschillende ARM-cores die het geheel aan elkaar knopen. Als SSD-fabrikant moet je zélf aan de slag om de juiste aansturing voor elkaar te krijgen: block management, wear leveling, garbage collection, en ga zo maar door: de algoritmes moet je allemaal zélf schrijven.

OCZ heeft heeft daar dankzij de overname van Indilinx een groot team voor, Plextor heeft dat in de vorm van moederbedrijf PLDS (Philips Lite-On Digital Storage) en ook bij Micron zit er een flink team firmware ontwikkelaars. Niet alle fabrikanten hebben een even groot team om van de grond af aan firmwares op te bouwen, waardoor niet iedereen op hetzelfde moment een Marvell-gebaseerde SSD op de markt kan brengen. Ook verklaart dit fenomeen de eerder al duidelijke zichtbare prestatieverschillen tussen de OCZ Vertex 4 en de Plextor M5 Pro - en dat de Crucial M500 zich in benchmarks weer anders gedraagt. 

Deze werkwijze van Marvell is duidelijk anders dan bij bijvoorbeeld SandForce, waar de firmwareontwikkeling juist voor 99% door LSI SandForce zélf gebeurt en SSD fabrikanten kant-en-klare code krijgen aangeleverd. Dat zorgt ervoor dat veel merken zonder eigen ontwikkelteam wél relatief eenvoudig SandForce-gebaseerde SSD's op de markt kunnen brengen, maar we Marvell SSD's vooralsnog voornamelijk zien bij bedrijven met een eigen firmware team.

Crucial M500 480GB


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Crucial M500 480GB

SSD, 480 GB, Serial ATA 600, Marvell 88SS9187, 500 MB/s, 400 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*