Microsoft Surface Pro review: de werktablet?

De ideale Windows tablet?

Door


Inleiding

Met de Surface RT heeft Microsoft enige tijd geleden een tablet op de markt gebracht die het zelf heeft ontwikkeld. Met deze redelijk betaalbare tablet op basis van Windows RT geeft Microsoft aan hoe een tablet er volgens het bedrijf uit zou moeten zien. Met de Surface Pro, een apparaat dat zowel qua prijs als qua techniek in een compleet andere klasse valt en deze maand op de Nederlandse markt zal verschijnen, komt er nu ook een volwaardige Windows 8-tablet. Wij haalden er een uit Amerika en gingen aan de slag.


Microsoft Surface Pro 128GB + Touch Cover
De Microsoft Surface Pro met Type Cover.

Hoewel de Surface RT en de Surface Pro van Microsoft van buiten op elkaar lijken, hebben ze technisch eigenlijk geen verwantschap. Behalve dan dat ze door Microsoft gemaakt zijn en ook een besturingssysteem van dat bedrijf aan boord hebben. Laten we met het belangrijkste verschil beginnen: de Microsoft Surface RT is gebaseerd op ARM-techniek en heeft een Nvidia Tegra-processor aan boord en is daarmee technisch vergelijkbaar met veel smartphones en tablets.

Het standaard Windows-besturingssysteem is niet geschikt voor die hardware, want het is ontworpen voor de X86-technologie dat door onder andere Intel en AMD wordt toegepast. Daarom draait de Surface RT geen Windows 8, maar Windows RT. Windows RT lijkt van buiten als twee duppels water op Windows 8, maar doordat de technische basis anders is, kun je er geen standaard Windows-software op draaien. Alleen een speciale, standaard meegeleverde versie van Microsoft Office (Word, PowerPoint, Excel en OneNote, maar geen Outlook) en de software die je in de ingebouwde Windows Store vindt. Dat is een beperking voor wie een gewone Windows-versie gewend is.

Dat probleem heb je niet met de Surface Pro. Die is zoals de naam al doet vermoeden voorzien van Windows 8 Pro en gebaseerd op standaard laptophardware. Hoewel er geen stickertje geplakt is, zou je de Surface Pro zelfs een Ultrabook kunnen noemen. Geen beperkingen zoals op de Surface RT, maar een Windows-computer zoals je dat gewend bent, in de vorm van een tablet. De hardware volgt een recept die we in de basis al in veel andere Ultrabooks hebben gezien: een Intel Core i5-3317U, 4 GB werkgeheugen en geen losse grafische processor, het aansturen van het ingebouwde 10,6 inch grote scherm gebeurt vanuit de processor via de ingebouwde Intel HD Graphics 4000.


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

Microsoft Surface Pro 64GB (9SR-00013)

Tablet, Intel Core i5 3317U, 4 GB, 10.6 inch, 1920x1080, Touchscreen, Intel HD Graphics 4000, 64 GB, 910 gram, Windows Pro

Specificaties

Microsoft Surface Pro 128GB

Tablet, Intel Core i5 3317U, 4 GB, 10.6 inch, 1920x1080, Touchscreen, Intel HD Graphics 4000, 64 GB, 910 gram, Windows Pro

Specificaties

Microsoft Surface Pro 128GB + Touch Cover

Tablet, Intel Core i5 3317U, 4 GB, 10.6 inch, 1920x1080, Touchscreen, Intel HD Graphics 4000, 128 GB, 1140 gram, Windows Pro

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*