20 waterkoeling sets review: koeler met water?

Waterkoelers nemen het op tegen de beste luchtkoelers

Door


Inleiding

Veel fabrikanten verkopen kant-en-klare waterkoeling sets als beter alternatief voor high-end luchtkoelers voor CPU’s. Zo’n waterkoeler is over het algemeen duurder, maar is het ook een betere koeloplossing? Aan de hand van 20 geteste modellen gaan we die vraag beantwoorden.


De populariteit van waterkoeling sets die je zelf kunt samenstellen en assembleren is de laatste jaren afgenomen. Op toegewijde liefhebbers na zien veel mensen toch voornamelijk de nadelen van waterkoeling: een hoop werk om het goed werkend te krijgen en altijd het risico van lekkage en kapotte hardware als gevolg daarvan. Kant-en-klare waterkoeling sets worden echter steeds populairder. Bij dergelijke sets heb je alle benodigde onderdelen in één gesloten systeem, waardoor de kans op lekkage nagenoeg 0 is. Koelblok voor de processor, pomp, slangen en radiator: je krijgt alles in één set en het monteren is niet veel lastiger dan bij een luchtkoeler.

Verschillende fabrikanten bieden dergelijke sets dan ook aan als luxe alternatief voor conventionele luchtkoelers, met betere koeling of stillere werking als argument. De prijzen van deze sets lopen uiteen van zo’n 50 tot 160 euro, maar het zwaartepunt zit vlak onder de 100 euro. Daarmee is een kant en klare waterkoeler overduidelijk duurder dan zelfs luxe luchtkoelers, maar het is tegelijkertijd ook geen extreme investering.

NZXT Kraken X60


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*