20 waterkoeling sets review: koeler met water?

Waterkoelers nemen het op tegen de beste luchtkoelers

Door


Conclusie

Leveranciers van kant-en-klare waterkoeling sets doen je graag geloven dat een waterkoeler voor hardwareliefhebbers een betere investering is dan een lucht koeler. Die stelling is met deze test duidelijk een mythe gebleken: over het algemeen zet een goede luchtkoeler betere over-all prestaties neer dan een waterkoeling set, zelf wanneer we wat goedkopere producten uit beide markten vergelijken.

Toch valt er nog altijd wat voor waterkoelers te zeggen. Overklokkers die zo hoog mogelijke klokfrequenties willen bereiken zonder aan de slag te gaan met exotische oplossingen als zelf geassembleerde waterkoelers of extreme koelmethodes als droogijs of LN2, kunnen met een aantal van de waterkoelers duidelijk betere koelprestaties bereiken dan met de beste luchtkoeler. Dat komt wel met een prijs, in de vorm van meer geluidsproductie. De beste koelende waterkoeler, de NZXT Kraken X60, koelt tot ruim vijf graden beter dan de door ons beste geteste luchtkoeler. En let wel: dat is bij bij 160W. Ga je nog veel verder overklokken, dan worden de verschillen ook groter.

Van de waterkoelers met goed koelvermogen zijn we dus het meest enthousiast over deze NZXT Kraken X60, ook vanwege de software. Nadeel kan zijn dan een 280mm radiator in veel behuizingen niet past. De Corsair H100i koelt vrijwel net zo goed en heeft een 'standaard' 240mm radiator. Hij maakt wel veel meer lawaai om hetzelfde koelniveau te behalen.

In de basis kun je zeggen dat een 240mm (of 280mm) waterkoeler als je daar de ruimte voor hebt altijd beter is dan een 120mm of 140mm exemplaar. In veel kasten is er echter geen mogelijkheid om een 240mm exemplaar te plaatsen en past een 120mm exemplaar meestal wel, op de plek van de outtake fan. De strijd om de best presteren waterkoeler met dit formaat gaat ook tussen NZXT en Corsair. De Corsair H80i koelt wat beter en past op een 120mm positie, maar de NZXT is wel veel stiller. Beiden hebben handige software. Wij houden het op een gelijk spel. 

Een waterkoeler waar we ook nog wel een lans voor willen breken is Corsairs budgetmodel, de H55. Met een gemiddeld prijskaartje van 67 euro goedkoper dan de duurste luchtkoelers, maar ook biedt de H55 betere koelprestaties dan CPU-koelers van rond de 65 euro of minder, terwijl hij in alle standen goed stil zijn werk doet. Geen wonder dat juist deze waterkoeler zich qua efficiëntie kan meten met de vier beste CPU-koelers die we als referentie geselecteerd hebben.

De Antec H2O 620, Cooler Master Seidon 120M, Intel RTS2011LC en Zalman CNPS20LQ zijn in feite soortgenoten van die H55, maar scoren gemiddeld net wat minder en zijn dus geen betere keuze. De Antec H2O 920 v4 biedt in veel gevallen goede koelprestaties, maar is in alle standen erg luidruchtig. Als je ruimte voor een 240mm radiator hebt, kun je beter een tientje meer investeren en de Corsair H100i nemen, of anders de Corsair H80i.

Cooler Master prijst zich met de Eisberg 240L Prestige echt uit de markt, met een prijs van 159 euro voor een set die niet beter presteert dan modellen die rond de 100 euro kosten. Ook met de mogelijkheid tot uitbreiden in het achterhoofd is die vraagprijs niet te verantwoorden. De Seidon waterkoelers zijn een stuk vriendelijker geprijsd, maar komen in de geweld van de concurrentie helaas niet boven drijven.  Enermax ten slotte: de ELC120-TA is een mooi eerste product als waterkoeler, maar de belofte van betere werking dan de concurrentie wordt helaas niet waargemaakt.

De NZXT Kraken X60 / X40 en Corsair H100i / H80i krijgen van ons een Gold Award vanwege de uitstekende koelprestaties en de unieke werking van Corsair Link. Nogmaals: als het past in je kast, kies de grotere varianten, ondanks de kleine meerprijs. De Corsair H55 krijgt Silver, omdat deze waterkoeler daadwerkelijk voor normaal gebruik een alternatief voor luchtkoeling is.


Corsair H80i / H100i
NZXT Kraken X40 / X60


Corsair H55


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*