Netgear ProSafe XS708E review: switchen met 10 Gbit

Razendsnel data versturen, met een flink verbruik

Door


Randvoorwaarden

Een 10 Gbit-switch zoals de Netgear ProSafe XS708E is natuurlijk leuk en aardig, maar om volledig gebruik te kunnen maken de bandbreedte die een dergelijk apparaat te bieden heeft, moet ook de rest van je netwerk er klaar voor zijn. De kans dat je dergelijke componenten al in je computer hebt zitten, is niet groot.

Netgear ProSafe XS708E

Dit soort randvoorwaarden drijft de totale prijs van een 10 Gbit-setup behoorlijk op. De Intel X540-T2 PCIe-adapter waarmee wij de ProSafe XS708E hebben getest, kost bijvoorbeeld gemiddeld zo'n 530 euro. Een enkele X540-T2 is echter niet genoeg. Als je een netwerkje van een server/NAS en een of meerdere computers, zullen ze allemaal met een dergelijke adapter uitgerust moeten worden. Dan kan het nog best een duur geintje worden. Let wel, er zijn inmiddels al wel NAS-apparaten te koop die standaard 10 Gbit ondersteunen, maar dat zijn er zeker nog niet veel en vooralsnog vooral apparaten in de categorie 8 bays en hoger. Het is bij bepaalde modellen ook mogelijk om er achteraf zelf een adapter in te schroeven, maar ook daarvoor geldt dat dit over het algemeen vooralsnog de zakelijke modellen zijn met ruimte voor 8 schijven of meer.

Intel X540-T2
De Intel X540-T2 is een adapter die 10 Gbit aankan

Een 'detail' dat je ook niet moet vergeten zijn de kabels die je nodig hebt. Als je nu in je hele huis leidingen hebt lopen met Cat5- of Cat 5e-kabels, zullen die vervangen moeten worden. Voor 10 Gbit heb je namelijk Cat 6 of Cat 6a nodig. De eerste volstaat als je afstanden tot 55 meter wilt overbruggen, terwijl de tweede de maximale afstand van 100 meter die voor Ethernet geldt, aankan.

De kans dat je de volledige 10 Gbit voltrekt in je thuisnetwerk is overigens niet heel erg groot. Als je 1,25 GB/s wilt halen moet je er namelijk voor zorgen dat je harde schijf/SSD niet de bottleneck is en dat is nog niet zo eenvoudig. Als een harde schijf de maximale snelheid van een gigabitverbinding aankan, dan mag je al blij zijn. Om het tienvoudige aan data weg te kunnen schrijven, moet je met behoorlijk serieuze SSD RAID-arrays op de proppen komen. Dit geeft in ieder geval aan dat 10 Gbit op dit moment nog niet meteen bedoeld is voor consumenten, maar meer is gericht op het zakelijke segment.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Netgear ProSafe XS708E

10000 Mbit/s, 8 x

Specificaties Testresultaten Reviews

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*