Samsung 840 Evo SSD review: de hele serie getest!

Samsungs prijsvechter serie flink versneld

Door


Inleiding

Vorige week kondigde Samsung officieel de 840 Evo serie SSD's aan, de opvolger van de bestaande 840 serie. Ten opzichte van de bestaande 840's zijn vooral de schrijfsnelheden flink verbeterd. Wat is gebleven zijn de lage prijzen. Wij testten de gehele serie: 120 GB, 250 GB, 500 GB, 750 GB en 1 TB.

Samsung 840 Evo SSD


Met de huidige 840 serie was Samsung de eerste SSD-fabrikant die het aandurfde om SSD's gebaseerd op TLC flashgeheugen op de markt te brengen. Bij TLC, wat staat voor triple level cell, worden per geheugencel drie bits opgeslagen. Andere courante, op consumenten gerichte SSD's maken van MLC (multi level cell) geheugen waarbij twee bits per cel worden opgeslagen. Het maakt dat Samsung voor het aanbieden van dezelfde opslagcapaciteit genoeg heeft aan tweederde van de chipcapaciteit als bij MLC. Dat betekent kleinere chips en dus lagere kosten. Dat gegeven plus het feit dat Samsung alles in eigen huis heeft - eigen controller én eigen flash - heeft ervoor gezorgd dat Samsung met de 840's zichzelf echt een prijsvechtersrol heeft kunnen aanmeten. Een Samsung 840 250 GB gaat op dit moment over de toonbank voor gemiddeld € 159 euro, ofwel 64 cent per GB. De goedkoopste shops bieden de SSD zelfs aan voor 145 euro. Het zijn bedragen waar Samsungs concurrenten niet of alleen met zeer grote moeite mee kunnen concurreren. De scherpe prijzen van de 840 en de onovertroffen prestaties van de 840 Pro reeks hebben ervoor gezorgd dat Samsung het afgelopen jaar haar marktaandeel in de SSD wereld flink heeft zien stijgen.

De keuze voor TLC-geheugen heeft echter ook nadelen. Allereerst de betrouwbaarheid. Samsung gaf zelf aan dat alle geheugencellen in de TLC-chips zo'n 1000 keer opnieuw beschreven kunnen worden. Onze test van een tijdje geleden wees uit dat dat enerzijds een erg conservatieve schatting is, maar dat goede wear leveling algoritmes er sowieso voor zorgen dat je je voor normale consumententoepassingen geen zorgen hoeft te maken over de levensduur van het flashgeheugen in de 840 SSD's. Het tweede punt in dat het beschrijven van TLC-cellen relatief lang duurt, waardoor de 840 serie SSD's relatief lage prestaties bij schrijven hebben. Juist dát heeft Samsung bij de nieuwe SSD's, de 840 Evo reeks, op een slimme manier opgelost.

Samsung 840 Evo 1TB


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*