Drie alternatieven voor de Microsoft Surface Pro: Acer Aspire P3, Lenovo Yoga 11s en Toshiba WT310

Generatie Y

Door


Schermen

De schermdiagonaal van de Surface Pro is het kleinst met 10,6 inch. De Lenovo heeft een 11 inch scherm en de overige tablets hebben een 11,6 inch scherm. Allemaal zijn ze voorzien van een IPS paneel, waardoor de kijkhoeken goed zijn.   De resolutie van het scherm in de Acer P3 en Lenovo Yoga 11s is 1366x768 pixels. De Toshiba WT310 heeft samen met de Microsoft Surface Pro een hogere resolutie van 1920x1080. Belangrijk is dat de helderheid in het grijsverloop van zwart naar het witste punt mooi evenredig verloopt. Daarnaast is de verdeling van de basiskleuren rood, groen en blauw belangrijk en als laatste kijken we naar de kleurechtheid van de monitor.

In het grijsverloop is goed te zien dat de basiskleuren bij alle modellen afzonderlijk een redelijk goed gamma hebben. De gammawaarde voor deze drie samen is bij de Acer P3’s, Lenovo Yoga 11s en Toshiba WT310 te laag door een daling bij 90 procent wit. Op dat punt zijn deze schermen lichter dan gewenst tegenover de andere stappen van 0 tot 100 procent wit. De Microsoft Surface Pro heeft een net iets te hoog gamma, waardoor het beeld net iets donkerder is dan gewenst.  Deze afwijkingen zijn alleen bij de Acer modellen en Toshiba gedeeltelijk zichtbaar, de rest heeft daarvoor te kleine afwijkingen.


Acer Aspire P3 en Lenovo Yoga 11s


Toshiba WT310 en Microsoft Surface Pro

Het kleurbereik is bij alle hier besproken modellen nagenoeg hetzelfde. Deze is kleiner dan het sRGB gebied, wat vooral bij blauw en magenta goed zichtbaar is. De onderlinge helderheid van de kleuren is ook niet goed met grote uitschieters van blauw en een kleinere van magenta. In de DeltaE 94 puntentelling vallen wederom blauw en magenta door de mand met waardes boven 10 punten. Bij deze telling is lager altijd beter.


Acer Aspire P3 en Lenovo Yoga 11s


Toshiba WT310 en Microsoft Surface Pro

De kleurtemperatuur van de Acer P3 modellen en de Toshiba WT310 komen dicht in de buurt van het ideale 6500 Kelvin. Hierdoor zijn deze schermen maar net iets blauwer dan gewenst. De Lenovo Yoga 11s en Microsoft Surface Pro hebben een grotere afwijking naar blauw rond de 7300 Kelvin. De maximale helderheid is bij de meeste modellen prima in orde. Alleen de Toshiba WT310 scoort net iets minder met 296 cd/m².  Het contrast van de Acer P3-771 is het laagst in deze test met 846:1. De overige modellen zitten netjes rond een contrast van 1000:1. Een contrast van 500:1 is normaal bij een laptop. 

De prestaties van het scherm in de Surface Pro is over het algemeen net iets beter dan de rest in deze test. Wel moeten wel opmerken dat de kleurtemperatuur van dit model net iets te hoog is. Het kleurbereik van alle modellen laat echter steken vallen door onder saturatie van de kleuren. De helderheid en het contrast zijn echter wel zeer goed. Voor algemeen gebruik zijn deze convertible laptops/ tablets prima, maar kleur kritisch werk is niet aan te raden.


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*