Drie alternatieven voor de Microsoft Surface Pro: Acer Aspire P3, Lenovo Yoga 11s en Toshiba WT310

Generatie Y

Door


Generatie Y

De tablets in deze test hebben allemaal een processor uit een van de nieuwste processorfamilies van Intel aan boord. We hebben het daarbij niet over de Haswell-generatie, maar wel over de toevoeging Y in de processornaam. Dit is een nieuwe mobiele processorfamilie. Standaard mobiele processors krijgen de toevoeging M, de U-serie kennen we van de Ultrabooks en heeft een lagere kloksnelheid en daardoor een lager ontwerpwattage waardoor het mogelijk is deze chips in slankere en dunnere behuizingen te gebruiken.

De Core i5-3230M is een 35 watt processor uit de Ivy Bridge generatie. Hij werkt op 2,6 GHz, heeft twee cores en dankzij HyperThreading doet hij zich voor als een quad-core chip. 3 MB cache en een Turbo tot 3,2 GHz zorgt voor een score van 3,1 in Cinebench 11.5. De Core i5-3317U werkt op 17 watt, heeft evenveel cache en fysieke en virtuele processors als het snellere model, maar werkt nu standaard op 1,7 GHz en kan via een Turbo opgeklokt worden naar 2,6 GHz. Dat zorgt voor een score van 2,4 in Cinebench 11.5. Een hele stap lager.

De Toshiba en Lenovo in deze test hebben beide een Core i5-3339Y aan boord. Volgens de specificaties van Intel met een max TDP van 13 watt, maar een Scenario Design Power van slechts 7 watt. De chip werkt standaard op 1,5 GHz en heeft een turbo van 2 GHz en net als twee bovenvermelde processors twee cores, HyperThreading en 3 MB Cachegeheugen. Dat resulteert in een score van slechts 1,77 in Cinebench 11.5. Oftewel het niveau waar ook een Core i3-3227U zich bevindt.

De Core i3-3229Y van de Acer is weer een stapje trager. Hier ontbreekt de Turbo-mode die er voor zorgt dat de prestaties van de processor op een aanvaardbaarder niveau wordt gebracht op de momenten dat het nodig is. Net als de Core i5 van de Toshiba en de Lenovo heeft deze chip een max TDP van 13 watt en een SDP van 7 watt. Deze processor heeft ook weer twee cores en 3MB cache, maar loopt nu op maximaal 1,4 Ghz. Dat brengt de score in Cinebench op slechts 1,4 en dat is niet snel.


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*