Drie alternatieven voor de Microsoft Surface Pro: Acer Aspire P3, Lenovo Yoga 11s en Toshiba WT310

Generatie Y

Door


Inleiding

Sinds mei is hij in Nederland verkrijgbaar: de Microsoft Surface Pro. De tablet met Intel Core i5-processor en Windows 8 Pro aan boord. Uiteraard zijn er al flink wat alternatieven op de markt, maar in dit artikel kijken we naar de drie nieuwste kapers op de kust voor Microsoft: de Aspire P3 van Acer, de Yoga 11s en als laatste de Toshiba WT310. Alle drie met de nieuwste Y-generatie Intel Core-processors aan boord. 


Microsoft Surface Pro 128GB + Touch Cover
Concurrentie voor de Microsoft Surface Pro.

Windows 8 (en straks Windows 8.1) is bedacht voor een aanraakscherm. De nieuwe (voorheen Metro-) interface werkt prettig met je vingers, maar klassieke Windows-software zoals het vertrouwde Microsoft Office voelt zich nog steeds het beste thuis op de desktopomgeving en daar is een keyboard en touchpad of muis toch prettiger.

De concurrenten gebroederlijk naast de Surface Pro.

De optimale combinatie tussen de tabletmogelijkheden en een keyboard lijkt vooralsnog de heilige graal te zijn. Daar zijn verschillende ideeën over. Microsoft biedt twee matjes aan waarmee de tablet als laptop gebruikt kan worden. Dat werkt prima op een tafel of een andere vaste ondergrond, maar de flexibele matjes zijn wat minder handig als je op je schoot of een ander ongelijk oppervlak aan het werk bent. Op dat moment is het dus een minder goed alternatief voor een laptop.

De Surface Pro is weliswaar dikker, maar het 10,6 inch scherm maakt hem wel compacter.

Een alternatief voor deze vorm is de hybride: een laptop waar je het scherm van kunt afnemen. Geen van de modellen in deze review heeft deze opbouw. Er is op dit vlak echter genoeg te koop: van de Samsung Smart PC Pro, de ASUS Transformer Book TX300 tot de Lenovo ThinkPad Helix. Een voordeel van dit type ontwerp is dat in het toetsenbord een accu verwerkt kán worden. Daarmee verleng je de werktijd en dat is in het geval van deze Windows tablets geen overbodige luxe, want autonomie is vaak niet het sterkste punt van krachtige Windows-tablets.

De vier deelnemers uit deze test zijn nieuwe modellen. De Acer Aspire P3 heeft een vanafprijs van 599 euro, de Lenovo is een stukje duurder met een prijs van 999 euro en de Toshiba gaat net iets over de 1000 euro grens heen.


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*