45 voedingen getest bij zeer laag verbruik: welke blijft efficiënt?

Efficiëntie bij laag verbruik

Door


Inleiding

Bij de laatste voedingtests die we op Hardware.Info kregen we geregeld de feedback dat wij de efficiëntie van voedingen testen bij verschillende belastingen vanaf 200 watt, maar dat bij moderne systemen gebaseerd op Ivy Bridge of Haswell processors het stroomverbruik in de regel stukken lager is. Zeer terechte feedback en dus pakken we die handschoen graag op. Mede als dank voor het feit dat menig Hardware.Info bezoeker na onze oproep op deze site zijn adblocker heeft uitgeschakeld, hebben we flink wat tijd geïnvesteerd om een groot deel van de voedingen die we de afgelopen maanden hebben getest opnieuw aan onze load generators te hangen, maar nu met belastingen van circa 22,5, 50 en 100 watt. Met zéér interessante resultaten tot gevolg.


Ons testprotocol voor voedingen is al zeer lange tijd identiek. Wij testen voedingen in stappen van 100 watt vanaf een belasting van 200 watt. Een 600 watt exemplaar testen we zodoende op 200, 300, 400, 500 en 600 watt. Bij elk van deze stappen halen we slechts 50 watt uit de 3,3 en 5 volt lijnen, de rest van de belasting halen we uit de 12 volt rails. Met deze insteek testen wij voedingen op een duidelijk andere manier dan de meeste sites die de beschikking hebben over load generators. De meeste sites testen net als de 80 Plus organisatie op 20%, 50% en 100% van de maximale capaciteit, met een verdeling van de belasting op de manier zoals de fabrikant dat voor de betreffende voeding opgeeft. Naar onze bescheiden mening is onze methode beter: door op vaste waardes te testen is er veel beter een appels-met-appels vergelijking te maken en door de belasting voor 3,3 en 5 volt rails te beperken komt onze test veel meer overeen met de manier waarop PC’s in de praktijk een voeding belasten. Vergeet niet, de twee energieslurpende onderdelen in de computer, de CPU en de GPU(‘s), maken exclusief gebruik van de 12V rails.

Een test op lage belasting miste dus nog. We hebben nu een drietal tests toegevoegd, met een totale belasting van circa 22,5, 50 en 100 watt. Deze waardes en de verdeling van de belasting over de 3,3, 5 en 12 volt rails is gemodelleerd naar een écht systeem gebaseerd op een Intel Core i7 4770K Haswell-processor, een Gigabyte GA-Z87X-UD3H moederbord, twee Corsair Vengeance Pro geheugenmodules, een OCZ Vertex 4 SSD en een CPU-koeler. Met een ampèretang hebben we bij dit systeem op verschillende momenten het stroomverbruik bepaald door bij alle kabels die uit de voeding komen de stroomdoorvoer te meten.


Vergelijken

In deze review besproken 45 producten

  Meer producten (45)  

Lees ook deze voeding artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*