9 speakersets getest: een nieuw geluid

PC-speakeraanbod wordt weer iets diverser

Door


Inleiding

PC-speakersets zijn niet onderhevig aan de Wet van Moore. De veranderingen in deze markt worden dan ook niet in de eerste plaats door technologische ontwikkeling bepaald, maar dat wil niet zeggen dat er niets veranderd is: integendeel. We testten 9 speakersets die maar weinig lijken op wat we tien jaar geleden zouden hebben besproken.


Met het minder populair worden van desktopsystemen is de markt voor klassieke PC speakers jaren geleden al ingestort. Waar we ooit tientallen 5.1 surround sets konden bespreken, is het nu amper mogelijk om voldoende van die sets bij elkaar te krijgen voor een fatsoenlijke vergelijkingstest. De modellen die er nog zijn, bevinden zich overwegend aan de onderkant van de markt.

Toch blijft er behoefte aan kwalitatief goed geluid, niet in de laatste plaats omdat laptopspeakers het niveau van een akoestisch verantwoord koekblik zelden ontstijgen. De voorkeur gaat tegenwoordig wel uit naar relatief eenvoudige opstellingen, met een minimum aan draden. Draadloos is in opkomst in de accessoiremarkt voor smartphones en tablets, maar op PC-speakergebied zien we het nog maar mondjesmaat. Toch kunnen we in deze test één draadloze deelnemer verwelkomen.

Een beletsel voor de adoptie van draadloos aangestuurde PC-speakers is wellicht de afwezigheid van het A2DP Bluetooth-profiel op heel wat notebooks, die weliswaar wel over Bluetooth beschikken, maar met een tamelijk karige implementatie oftewel software stack. Daar is met wat vindingrijkheid prima een mouw aan te passen, maar dat moet je dan wel weten.

Belangrijker dan draadloosheid is geluidskwaliteit: nu de smartphone, tablet of PC in desktop- of vaker laptopvorm de plaats van de CD-speler en de radio innemen, zijn kwalitatief wat betere actieve speakers een interessant alternatief voor een klassieke stereoset.

9 speakersets getest


Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*