12 switches vergelijkingstest: schakelen maar

Uitbreiding voor je netwerk

Door


Conclusie

We hebben in dit artikel switches bekeken die wat meer mogelijkheden bieden dan alleen het doorgeven van pakketjes van het ene apparaat naar het andere. Opvallend is dat er nog altijd relatief veel exemplaren met 100Mbit-poorten te koop zijn. Voor sommige toepassingen is dat ruimschoots voldoende, maar als je een switch zoekt om ergens te plaatsen waar behoorlijk wat verkeer heen en weer gaat, dan is een switch met gigabitpoorten een beter idee. Of je moet met behulp van LACP meerdere 100Mbit-poorten aan elkaar knopen natuurlijk.

Kijken we naar mogelijkheden, dan steken de Cisco SF 302-08P en de Intellinet 8-port PoE+ Web-Managed Desktop Gigabit Switch boven de rest uit. Ze behoren dan ook tot de duurdere modellen in deze test. De Intellinet is zelfs de duurste, maar daar krijg je dan ook een switch met 8 gigabitpoorten voor terug, die ook nog eens alle acht PoE+ leveren. Je moet het bij dit type alleen doen zonder SFP-aansluiting. De interface is behoorlijk gebruiksvriendelijk en hij is duidelijk zuiniger dan de Cisco. Helaas maakt hij wat veel herrie voor een ‘desktop switch’, iets wat een Silver Award wat ons betreft in de weg staat. Van de managed switches heeft de HP 1910-8G ons het meest kunnen overtuigen, al moet je het daar dus wel zonder PoE doen, maar heb je wel gigabit tot je beschikking en een goede interface. Die ontvangt een Hardware.Info Silver Award.

Heb je geen behoefte aan PoE, maar wil je wel graag je switch kunnen beheren, dan is de TP-Link TL-SG3216 het overwegen waard, al moet je natuurlijk wel plaats hebben, want het is met 16 poorten een behoorlijk fors apparaat. Is het je met name te doen om PoE(+), maar hoef je niet per se een managed switch te hebben, dan gaat het wat ons betreft tussen de Netgear GS108P en de ZyXEL GS1100-8HP. De ZyXEL is weliswaar zo'n 15 euro duurder, maar daar krijg je wel vier keer PoE+ voor terug. Aan beide heb je een uitstekende koop, wat ze allebei een Hardware.Info Silver Award oplevert. Maakt het je niet zoveel uit hoe snel het allemaal gaat, maar wil je wel per se PoE hebben, bijvoorbeeld om je VoIP-telefoon of IP-camera van stroom te voorzien, dan is de TP-Link TL-SF1008P een erg aantrekkelijke - want goedkope - optie. Een Bronze Award is op zijn plaats. 

HP 1910-8GNetgear GS108P
ZyXEL GS100-8HP

TP-Link TL-SF1008P

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*