42x 3,5 en 2,5 inch harddisks review: kies de juiste harde schijf

Schijven van Hitachi, Seagate, Toshiba en Western Digital vergeleken

Door


Conclusie

Om te bepalen welke schijf je het beste kunt kopen, is het van belang om even goed naar je gebruiksmodel te kijken.

Allereerst de 3,5" schijven. Ga je de harde schijf als enige in je systeem plaatsen en dus ook als opstartschijf gebruiken, dan is het natuurlijk zaak om een zo snel mogelijk exemplaar te kiezen. De Hitachi 7K4000 is dan onze favoriete 4 TB schijf en wie op zoek is naar een 2 TB of 3 TB model kan het best winkelen bij Seagate voor een 7200.14. Zeker die laatste schijven zijn ook lekker scherp geprijsd.

Heb je een SSD in je systeem voor de opslag van het besturingssysteem en programmatuur en wil je de 3,5" schijf puur voor dataopslag gebruiken, dan zijn de prestaties minder van belang. De Western Digital Caviar Green 3 TB of Seagate Desktop HDD.15 4 TB zijn dan mooie keuzes: betaalbaar en beide relatief zuinig en stil.

Voor een NAS zouden we ondanks de meerprijs toch de Western Digital Red-schijven willen aanraden. De standaard ingeschakelde TLER-functionaliteit is zonder meer een voordeel voor gebruik en is NAS en de schijven zijn sowieso érg zuinig en stil en dat is voor een NAS toch ook echt van belang. De meerprijs boven ‘normale’ harde schijven is sowieso zeer beperkt.

Wie een zo goedkoop mogelijke harde schijf voor een instap PC’tje zoekt, doet een goede koop aan de Toshiba DT01ACA050 500 GB. Gelijk geprijsd aan menig 250 GB schijf van de concurrentie, maar wel dus een dubbele opslagcapaciteit en nog altijd redelijke prestaties. Voor het gemiddelde aankoopbedrag van 52 euro koop je hooguit een instap 64 GB SSD die qua capaciteit als enkele schijf natuurlijk tekortschiet.

Zoek je een schijf voor een laptop, 2,5" dus, en heb je niet de mogelijkheid om een (mSATA) SSD te combineren met een normale harde schijf, kies dan absoluut voor de Seagate Laptop Thin SSHD 500GB. Het prestatieverschil met schijven zónder SSD-cache is aanzienlijk en met een prijs van omgerekend gemiddeld 14,7 cent per GB is de drive niet (veel) duurder dan conventionele 2,5" harde schijven. De Laptop Thin SSHD is ook nog eens érg stil en zuinig. Deze schijf is voor prestaties altijd een betere investering dan een 7200 rpm laptopschijf.

Kun je wel een SSD en een conventionele schijf combineren, kies dan een Western Digital Scorpio Blue 750GB of liever nog 1 TB: scherp geprijsd en nog steeds prima prestaties.


Een groot gedeelte van de harde schijven voor deze review werd beschikbaar gesteld door Informatique.nl
waarvoor onze hartelijke dank.


Vergelijken

In deze review besproken 42 producten

  Meer producten (42)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*