42x 3,5 en 2,5 inch harddisks review: kies de juiste harde schijf

Schijven van Hitachi, Seagate, Toshiba en Western Digital vergeleken

Door


Inleiding

Als ware hardwareliefhebber heb je natuurlijk al lang een SSD in je computer zitten, maar voor het opslaan van veel data blijf je voorlopig aangewezen op een conventionele harde schijf. Al doet die aanduiding geen recht aan de moderne disks van tegenwoordig. Wij testten 42 exemplaren, zowel 2,5" als 3,5". Wat is de ideale harde schijf voor je desktop, je laptop of je NAS?


De prijzen van SSD’s zijn flink aan het dalen: inmiddels komt de 50 cent per gigabyte bij de goedkoopste modellen in zicht. Dat is een fractie van wat je voor de eerste SSD’s betaalde, maar in vergelijking met een ‘ouderwetse’ harde schijf is het nog altijd aan de prijs. Hardeschijfruimte koop je namelijk al vanaf omgerekend zo’n 4 cent per gigabyte, ruim een factor 10 goedkoper dus. Voor het opslaan van vele terabytes aan data is zo’n goeie ouwe harde schijf dus nog altijd de beste optie, bij voorkeur in combinatie met een SSD.

Een SSD van 256 GB is in de regel groot genoeg om je besturingssysteem, al je programma’s en je belangrijkste documenten op te slaan. De HDD is er voor de opslag van overige data: muziek, films, foto’s of documenten die je niet zo vaak gebruikt. Als je een SSD met een HDD combineert zijn de prestaties van de harde schijf, zeker op het gebied van toegangstijd, ineens een stuk minder van belang. Zaken als energieverbruik, geluidsproductie maar vooral de prijs tellen dan zwaarder. Kleine harde schijven van minder dan 1 TB zijn nog interessant voor budget PC’s; snellere schijven van 1 TB of meer zijn voornamelijk interessant voor wie een SSD geen optie is, maar wie wel veel snelle opslagcapaciteit nodig heeft (al dan niet in een RAID-opstelling).

Dit besef is overigens ook doorgekomen bij harde schijffabrikanten, die zich inmiddels minder op high-performance 3,5" schijven richten. Zo heeft Seagate enkel een 5.900 rpm 4 TB model op de Nederlandse markt en biedt men deze capaciteit dus niet aan met 7.200 rpm.

42 harde schijven getest


Een groot gedeelte van de harde schijven voor deze review werd beschikbaar gesteld door Informatique.nl,
waarvoor onze hartelijke dank.


Vergelijken

In deze review besproken 42 producten

  Meer producten (42)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*