AMD Radeon R9 290X review (incl. frametimes, EyeFinity en 4K): AMD's nieuwe high-end Hawaii GPU getest

Betere prestaties, Mantle, TrueAudio en vernieuwd Crossfire definiëren nieuwe kaart

Door


Inleiding

Eind september kondigde AMD een volledig nieuwe line-up videokaarten aan. Op 8 oktober volgde de officiële introductie van de AMD Radeon R9 280X, R9 270X, R7 260X en van de R7 250 en R7 240. Vandaag is de lang verwachte high-end kaart aan de beurt: AMD introduceert de Radeon R9 290X, het nieuwe topmodel. Wij testen deze kaart zoals altijd in een flinke reeks benchmarks, op Full HD resolutie, maar ook in 3x Full HD (EyeFinity) en 4K, om het beste beeld te geven van de prestaties in de praktijk.


AMD introduceert vandaag alleen het topmodel, de Radeon R9 290X. De daarvan afgeleide en iets langzamere Radeon R9 290 die ook al was aangekondigd hebben we nog niet getest. AMD zet de 290X zéér scherp in de markt. Uit de geruchtenstroom werd al duidelijk dat de kaart in ieder geval qua prestatieniveau tegenover Nvidia GeForce GTX 780 gepositioneerd zou worden. Qua prijs gaat AMD er aanzienlijk onder zitten. In Amerika krijgt hij een adviesprijs van $ 549. Voor Nederland en België liet AMD ons weten dat we prijzen vanaf € 399 exclusief BTW mogen verwachten, dus zo'n € 483 omgerekend. Dat lijkt érg optimistisch: wij belden de dag voor de lancering met Alternate, AMD's belangrijkste partner in de Benelux, en zij lieten ons weten vandaag R9 290X kaarten vanaf € 539 te kunnen leveren. Overigens worden alle R9 290X kaarten volgens Alternate in eerste instantie voorzien van een Battlefield 4 voucher. Aangezien dat een game is die vermoedelijk niet heel snel voor minder dan een paar tientjes in de grabbelbak terecht zal komen, mogen we wel concluderen dat AMD qua prijs de concurrentie hevig opvoert.

Terug naar de techniek: waar de eerder geïntroduceerde R9 en R7 kaarten alle gebaseerd waren op bestaande GPU's, die ook al gebruikt werden voor Radeon HD 7000 modellen, zijn de 290X en 290 gebaseerd op een geheel nieuwe GPU, codenaam Hawaii. Mede dankzij meer shader units en verschillende aanpassingen is Hawaii sowieso een stuk sneller dan voorloper Tahiti, die we kennen van de Radeon HD 7970 en recenter de R9 280X. De nieuwe chip bevat ook diverse nieuwe functies, zoals TrueAudio, verbeterde technologie voor stroombesparing en een nieuwe implementatie van CrossFire. Al deze nieuwe zaken zullen we op de volgende pagina's uitvoerig aan bod laten komen.

AMD Radeon R9 290X (Quiet Mode)


Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*