Hands-on en benchmarks Apple iPad Air: iPad Weight Watcher-editie

Dunner, lichter, krachtiger

Door


Inleiding

Sinds vandaag is hij te koop: de nieuwe Apple iPad Air. Een model dat veel overeenkomsten heeft met de vorige iPad-modellen met Retina-scherm, maar wel hevig een afspraak heeft gehad met Weight Watchers en veel lichter en dunner is dan de vorige generatie. Daarmee heeft Apple haar tablet weer helemaal bij de tijd gebracht. Vandaag kregen we een iPad Air binnen en zijn we er mee aan de slag gegaan. Helaas is de tijd te kort geweest om alle tests uit te voeren. Een accutest hou je bijvoorbeeld tegoed. Die zullen we in de loop van de tijd toevoegen aan onze productdatabase.


Apple iPad Air WiFi + Cellular 128GB Silver
De Apple iPad Air

De buitenkant is helemaal anders, maar gebleven is het 9,7 inch scherpe Retina scherm: 2048x1536 pixels en met een uitstekende kijkhoek. Het is vreemd als je de iPad Air in je handen houdt en daar een iPad Retina van de vorige generatie naast houdt. Hoewel de schermafmetingen exact gelijk zijn gebleven ligt de nieuwe iPad Air veel prettiger in de hand. Hij weegt minder dan 500 gram: 469 gram voor het model met alleen WiFi en 478 gram voor het model dat ook voorzien is van een 4G-modem.

Vergelijk dat met de 650 / 660 gram voor de vorige generatie en het is duidelijk dat Apple een grote stap heeft gemaakt. De afmetingen liggen niet eens zo heel ver meer af van de iPad Mini. De iPad Air is 24 cm hoog en 16,95 cm breed en de iPad Mini is 20 cm hoog en 13,47 cm breed. De vorige generatie was 24,1 cm hoog en 18,5 cm breed. Ook is de iPad Air een stuk dunner geworden: 8,5 mm was de vorige generatie en het nieuwe model is slechts 7,5 mm dun. Of om het in de termen van Apple te zeggen: 28% lichter, 20% dunner en 24% minder volume.

Apple iPad Air WiFi + Cellular 128GB Silver

Niet alleen de aluminium buitenkant heeft een behoorlijke gedaanteverandering gekregen, ook de techniek heeft een forse upgrade gekregen. De techniek van de nieuwe iPad Air lijkt erg op die van de iPhone 5S. Ook hier vinden we de nieuwe 64-bit A7-processor terug, gecombineerd met een M7-bewegingscoprocessor. Waar die laatste bij de iPhone 5S een duidelijk doel heeft (bijhouden wat je bijvoorbeeld bij het sporten doet, terwijl de A7 rustig in slaap is), heeft die bij de iPad vooralsnog een wat minder helder doel, maar ongetwijfeld zullen creatieve app-ontwikkelaars in de toekomst daar mogelijkheden voor weten te ontwikkelen. De techniek komt overeen met die van de iPad Mini, die in de loop van november leverbaar wordt.


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*