Nvidia GeForce GTX 780 Ti review: Nvidia terug aan de top!

Nieuwe GTX 780 Ti blijkt sneller dan Titan

Door


Inleiding

Nvidia introduceert vandaag de GeForce GTX 780 Ti als antwoord op de recente reeks nieuwe GPU's van AMD. De 780 Ti is niet alleen sneller dan de 'oude', normale 780, maar gaat ook de Titan ruim voorbij! Wij hebben de nieuwe kaart uitvoerig getest, ook met drie schermen en in 4K resolutie.

Nvidia GeForce GTX 780 Ti


Zo gebeurt er niets in de markt voor videokaarten en zo staat alles in een tijdsbestek van twee weken op z'n kop. Het begon met de introductie van Radeon R9 280X, R9 270X en R7 260X begin oktober. Hoewel gebaseerd op bestaande GPU's, werd AMD's nieuwe strategie heel duidelijk: een veel betere prijs/prestatieverhouding bieden dan de concurrentie. De drie kaarten werden gepositioneerd tegenover de GTX 650 Ti Boost, de GTX 760 en de GTX 770 - en op ieder prijspunt bood AMD betere prestaties voor hetzelfde of minder geld.

Nog voordat AMD haar echt nieuwe, high-end kaart kon introduceren, kwam Nvidia met een een reactie: op 19 oktober kondigde het de GeForce GTX 780 Ti aan, nog zonder specificaties of benchmarks op dat moment. Op 24 oktober volgde AMD's nieuwe high-end kaart, de Radeon R9 290X. Deze bleek qua prestaties Nvidia's GTX 780 vrijwel overal voorbij te gaan en zelfs geregeld sneller dan een GTX Titan te zijn. Vooral de prijs was voor velen een aangename, maar voor Nvidia minder prettige verrassing: AMD hanteerde een adviesprijs van 480 euro.

Al voordat AMD de al aangekondigde R9 290 zonder X kon introduceren, kwam Nvidia wederom met een duidelijke reactie: de GeForce GTX 770 en 780 werden drastisch in prijs verlaagd, laatstgenoemde zelfs met ruim 100 euro. Sindsdien koop je GTX 780 kaarten vanaf zo'n 440 euro en de goedkoopste GTX 770 in de prijsvergelijker is al voor zo'n 270 euro te vinden. Reden voor AMD om de introductie van de Radeon R9 290 zonder X een week uit te stellen en de kaart opnieuw te positioneren. Deze kaart werd in de markt gezet voor 349 euro en de prestaties zo getuned dat deze in de regel sneller is dan een GTX 780. Daarvoor betaalde je, laten we dat niet vergeten, een paar weken geleden nog makkelijk 600 euro. Gelijkwaardige prestaties voor bijna de helft van de prijs in een tijdsbestek van een paar weken: dat hebben we nog niet vaak meegemaakt!

Met prijsaanpassingen is Nvidia druk doende om de opgevoerde druk vanuit AMD te beantwoorden. Maar waar het bedrijf maanden lang kon claimen de snelste videokaart ter wereld in het assortiment te hebben, is die claim inmiddels niet meer zonder meer waar te maken. We hebben gezien dat de Radeon R9 290X in menige test de GeForce GTX Titan voorbij gaat. Dan kan je als bedrijf dat er prat op gaat altijd de snelste kaart te hebben, uiteraard maar één ding doen. Een nieuwe topmodel introduceren, de GeForce GTX 780 Ti. Vorige week werd al bekendgemaakt dat de kaart vandaag zou worden geïntroduceerd met een adviesprijs van $ 699, vermoedelijk dus zo'n 650 à 700 euro in de Benelux. En inderdaad, vandaag is het zover...

Nvidia GeForce GTX 780 Ti


Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*