Samsung 840 EVO mSATA review: in 120GB, 250GB, 500GB & 1TB getest

Samsungs 840 EVO in mSATA-formaat, vergeleken met 7 andere mSATA SSD's

Door


Inleiding

Begin deze maand kondidgde Samsung mSATA versies van haar populaire 840 Evo SSD's aan. Wij hebben de gehele serie getest - 120GB, 250GB, 500GB en 1TB - en vergelijken deze met verschillende andere mSATA SSD's.

Samsung 840 Evo 1TB (mSata)


De Samsung 840 Evo reeks is een succesverhaal. Doordat Samsung tot nu toe als enige SSD-leverancier gebruik maakt van TLC geheugen, waarbij per geheugencel drie in plaats van de gebruikelijke twee bits data worden opgeslagen, heeft het een voordeel qua productiekosten ten opzichte van alle concurrenten. Geen wonder dat Samsung zich met de 840 Evo reeks echt een prijsvechtersrol aanmeet: het is goed zoeken naar SSD's die nóg scherper geprijsd zijn.

Nu heeft TLC in de basis twee nadelen: schrijfacties gaan een stuk minder snel dan bij MLC en de levensduur is lager. Samsung is er echter in geslaagd om beide problemen bij de 840 Evo te verhelpen. In de eerste plaats maakt het bij de 840 Evo SSD's gebruik van de, in onze originele review uitvoerig besproken, TurboWrite techniek. Daarbij wordt een klein gedeelte van het flashgeheugen aangesproken als SLC. Dat zorgt ervoor dat schrijfopdrachten tot een bepaalde grootte zelfs sneller verwerkt kunnen worden dan bij de meeste andere SSD's. Op de achtergrond wordt data uit deze buffer weer gekopieerd naar de de standaard TLC-gedeeltes van de flash chip. Ook over de betrouwbaarheid hoef je je geen zorgen te maken, zolang je de SSD niet voor professionele (server) taken gebruikt. Dat bewees onze duurtest met de eveneens op TLC-chips gebaseerde Samsung 840 wel. Om een lang verhaal kort te maken: de Samsung 840 Evo reeks biedt wat ons betreft op dit moment de SSD's met beste prijs/prestatieverhouding.

Samsung 840 Evo 1TB (mSata)

Deze SSD's komen nu dus ook in mSATA formaat op de markt. Wij konden al met samples aan de slag, maar ergens halverwege februari moeten ze in de winkel liggen. Het feit dat alle capaciteiten in mSATA bestaan is uniek: veel andere fabrikanten gaan bij mSATA drives slechts tot 128 GB of hooguit 256 GB. Samsung is de enige leverancier van mSATA-drives met een capaciteit van 500GB en 1TB. Andere keuzes zijn er simpelweg niet.

De mSATA drives zijn voor verschillende doelgroepen een oplossing. Het kan zijn dat je een laptop of Ultrabook hebt gekocht met een mSATA drive aan boord die je te klein vindt. Je kunt je machine dan met een 840 Evo dan upgraden naar een grotere capaciteit. Misschien nog wel interessanter is het feit dat veel moderne laptops met een conventionele harde schijf onderhuids ook een mSATA-slot hebben. Door een mSATA-drive te kopen kun je je laptop dan upgraden met een SSD en direct de harde schijf laten zitten als data-drive. Op die manier kun je dus net als bij desktops gebruikelijk eenvoudig een SSD en HDD combineren. Overigens is er dan wel een uitdaging: vaak is het schroefje om een mSATA-drive vast te zetten in je laptop niet bij je machine meegeleverd. Een truc kan zijn om één schroefje te "lenen" van de WLAN-module, die meestal met twee schroefjes vast zit maar ook met één prima op z'n plek blijft zitten.

De officiële prijzen zijn ons nog niet bekend, maar Samsung liet ons weten dat de 840 Evo mSATA-modellen slechts een fractie duurder zullen gaan zijn dan hun 2,5" soortgenoten.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*