HiDPI test: Windows op hoge resolutie, een drama

Hoe bruikbaar zijn Windows en de meestgebruikte Windows software op state-of-the-art ‘HiDPI’-schermen?

Door


Inleiding

Eindelijk verschijnen er Windows laptops en tablets met een beeldscherm met een echt hoge resolutie. Ook de pixeldichtheid van 4K-monitoren is een stuk hoger dan wat we gewend zijn. De grote vraag is natuurlijk of Windows er zelf ook klaar voor is. Wij zochten het uit.


In juni van 2012 introduceerde Apple de MacBook Pro Retina, met een 15,4” scherm met een resolutie van 2880x1800 pixels. Het was en is om van te watertanden, zo mooi en zo scherp. Goedkoop is deze laptop niet, maar Apple had tenminste wel een exemplaar met hoge resolutie scherm beschikbaar. Dan de Windows-wereld: daar was en is het nog altijd de 1366x768 resolutie die domineert. We zien wel steeds meer laptops met een Full HD-scherm, maar dat blijft een klein deel van de markt.

Een tijd geleden arriveerde echter de Samsung Ativ Book 9 Plus in ons testab, een 13.3” laptop met een scherm met een zeer hoge resolutie van 3200x1800 pixels, méér nog dan bij de MacBook Retina. De Lenovo Yoga 2 Pro krijgt eenzelfde scherm. Het blijft niet bij deze al erg hoge pixeldichtheid: Sharp heeft al 15.6” panels met 4K-resolutie (3840x2160) in productie genomen. Ook in de Windows-wereld gaan hogeresolutieschermen dus eindelijk echt hun intrede doen. Helaas blijkt Windows, noch menig veelgebruikte toepassing, daar klaar voor te zijn…


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*