Performance consistentie van populaire 240-256GB SSD's review: grote verschillen

Intels claim bij SSD 730 blijkt meer dan terecht

Door


Inleiding

Vorige week publiceerden we een review van Intels nieuwe 730 serie SSD, die gebaseerd is op dezelfde in-house ontwikkelde controller als Intels courante enterprise SSD's. Volgens Intel is de consistentie van prestaties één van de sterke punten van de SSD 730 en is de schijf daardoor erg snel wanneer je hem in een RAID 0 array plaatst. Prestatieconsistentie was tot nu toe nog geen onderdeel van onze SSD-reviews, maar onder meer op verzoek van Hardware.Info gebruikers jcompagner en BramvanOs hebben we daar nu verandering in gebracht.


We testen inmiddels alweer enige tijd de zogenaamde steady state performance van SSD's, de prestaties waarop een SSD uitkomt na enige tijd vol continu gebruik. De interne werking van SSD's maakt immers dat prestaties na enige tijd inzakken tot een lager niveau, wat dan eventueel nog met enige stijging gehandhaafd wordt. Bij onze continutests draaien we een tweetal verschillende Iometer workloads gedurende 30 minuten, waarbij we voor iedere minuut een gemiddeld prestatieniveau noteren. De gemiddelde prestaties in minuut 21 tot 30 geven een maat voor de steady state prestaties.

Bij de consistentie van prestaties praten we over een afwijking van prestaties bij veel kleinere tijdseenheden. Onder consistentie verstaan we hoe de prestaties van seconde tot seconde kunnen afwijken. Om de consistentie in kaart te brengen, draaien we opnieuw een Iometer 4k random write QD32 workload maar in plaats van het iedere minuut bepalen van de prestaties, bepalen we voor iedere seconde een gemiddelde.

Laat het maar direct gezegd zijn: de consistentie van prestaties is voornamelijk iets wat voor de enterprise markt van belang is. Wie een SSD in een heavy duty database-server plaatst, wil er zeker van zijn dat de prestaties van de gebruikte storage voorspelbaar zijn: grote pieken en dalen kunnen leiden tot onvoorspelbaar gedrag van workloads. Voor consumentengebruik is het eigenlijk (vrijwel) niet van belang, behalve dat de prestatieconsistentie zoals Intel aangeeft zonder meer een effect heeft op de prestaties van SSD's wanneer je ze in RAID 0 plaatst. Immers, bij een RAID 0 array worden blokken data om en om naar twee of meer disks geschreven en voor de prestaties geldt in feite dat de langzaamste schijf ("de zwakste schakel") het uiteindelijke prestatieniveau bepaalt. Wanneer één schijf een matige consistentie van prestaties heeft, zullen de algehele prestaties van een RAID 0-array relatief laag zijn, aangezien de kans dat één van beide "een dipje" heeft dan relatief groot is.

Laat duidelijk zijn: we hebben (nog) geen tests van populaire SSD's in RAID 0 gedaan en aangezien we van alle SSD's ook slechts één sample in ons lab hebben, is dat ook niet heel eenvoudig voor elkaar te boksen, maar de prestatie-consistentie hebben we dus wel getest.

Intel 730 Series 240GB
De Intel 730 SSD zou moeten uitblinken qua consistentie. Wij zochten uit of dat inderdaad zo is.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*