12 desktop sets review: goedkoop is duurkoop?

Desktop sets lijken aantrekkelijk, de praktijk valt tegen

Door


Inleiding

Eens in de zoveel tijd ontkom je er niet aan: een nieuw toetsenbord of een nieuwe muis. Desktop-sets die beide combineren zijn relatief goedkoop, althans, dat is de gedachte. We testten 12 sets van zo’n 20 tot 90 euro, maar kwamen van een koude kermis thuis.


De markt voor toetsenborden en muizen is de laatste jaren behoorlijk saai, we kunnen het niet ontkennen. Logitech en Microsoft domineren, en brengen jaarlijks nieuwe versies uit van hun al tijden succesvolle producten. Een handvol andere merken probeert nog een graantje mee te pikken, maar doet hooguit in de marge mee.

De uitzondering op de regel is de gaming-markt. Daar heeft men sinds een paar jaar de mechanische toetsenborden herontdekt: modellen met mechanische schakelaars, die een duidelijker respons geven dan de gangbare, goedkopere rubberen dome-schakelaars. Hoewel de prijs van een toetsenbord met deze in de regel door Cherry gemaakte schakelaars al snel meer dan 100 euro bedraagt, vinden ze gretig aftrek. Prettig nieuws voor fervente typisten, die tot voor kort hun toevlucht moesten nemen tot nog prijziger gespecialiseerde merken, en de tweedehands markt voor onverwoestbare IBM Model M-toetsenborden, die echter alleen met kunst-en-vliegwerk op een moderne PC zijn aan te sluiten. Een grote test van mechanische toetsenborden lees je in Hardware.Info Magazine #2/2014, nu in de winkel.

Ook op het gebied van muizen gebeurt het vooral in de gaming-markt, waar men stunt met steeds nauwkeuriger sensors, uitgedrukt in immer hogere dpi-waardes, in de beste traditie van de ‘grote getallen’-marketing. Zaken als ‘lift-off-distance’, oftewel hoe hoog je de muis moet optillen voor de sensor geen beweging meer registreert, en (afwezigheid van) acceleratie zijn belangrijke verkoopargumenten. Voor huis-tuin-en-keukengebruik doet dit alles niet echt ter zake. Voldoende knoppen voor primaire functies, met eventueel een stel ‘browser-knoppen’ om te bladeren, een niet al te hoog gewicht en bovenal een soepele werking zijn de belangrijkste criteria.

Voordelige optie?

Een product dat je afzonderlijk koopt, is over het algemeen beter dan een product dat onderdeel uitmaakt van een set. Een set biedt echter niet alleen gemak voor de consument, maar vaak ook bespaarmogelijkheden voor de fabrikant. Vermoedelijk zien we mede om die reden dat desktop-sets, oftewel combinaties van toetsenborden en muizen, in de winkelschappen prominent worden neergezet. Dat is handig als je op zoek bent naar beide en er zijn ook wel praktische voordelen te bedenken, zoals een noodzaak voor maar één ontvanger voor beide apparaten. De grote vraag is of de sets niet alleen (relatief) goedkoop zijn, maar ook goed. Die vraag gaan we op de volgende pagina’s beantwoorden.


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*