12 desktop sets review: goedkoop is duurkoop?

Desktop sets lijken aantrekkelijk, de praktijk valt tegen

Door


Conclusie

Twaalf desktop-sets laten ons enigszins teleurgesteld achter. Wie een echt goed toetsenbord en muis wil, doet er beter aan om deze afzonderlijk te kopen. Waar we vooral niet bij kunnen, is de drang van de fabrikanten om de toetsenborden te ‘verbeteren’ door essentiële zinnige functies weg te laten, dan wel minder bruikbaar te maken. Miniatuur F-toetsen, functies die alleen met een FN-knop op te roepen zijn, indelingen waardoor je als ervaren typist op zoek moet naar de juiste knop. De muizen komen er relatief gezien beter vanaf, maar zijn opvallend vaak ofwel te klein ofwel te groot. Dit alles is teleurstellend, want een draadloze desktop set heeft één groot voordeel boven twee afzonderlijke producten: er is maar een ontvanger nodig. Alleen Logitech biedt met zijn Unifying-techniek een mogelijkheid ook andere apparaten van hetzelfde merk daarmee samen te laten werken.

Vooralsnog zien we de hier geteste producten dus alleen als interessant voor wie een voordelige oplossing zoekt en daarmee vallen alle duurdere exemplaren al buiten de boot voor een award. Microsofts Wireless Desktop 800 is een voordelige keus, maar de te kleine muis weerhoudt ons die te belonen – voor een paar euro meer heb je de 2000 en die is voor 35 euro geen verkeerde koop. Het voornaamste nadeel is dat de diverse eilanden van het toetsenbord te dicht op elkaar zitten, maar gezien de prijs is een Bronze Award te rechtvaardigen. De mobiele Windows-tablet gebruiker wordt best gelukkig van de Rapoo 9060, die we dan ook met een Bronze Award belonen. De CM Storm Devastator ten slotte heeft een fiks nadeel voor gewone gebruikers doordat de scroll lock ook de essentiële verlichting bedient, maar voor gamers is het een aardige instapoplossing die minder kost dan veel losse gaming-producten. Ook hier dus een Bronze Award.


CM Storm Devastator
Microsoft Wireless Desktop 2000
Rapoo 9060


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*