Nokia Lumia 630 en 930 review: instap en high-end Windows Phone 8.1

Eén cijfer, een wereld van verschil

Door


Conclusie en alternatieven

Met de Lumia 630 en 930 levert Nokia (of moeten we het hier al over Microsoft hebben) twee toestellen die duidelijk twee verschillende segmenten van de markt bedienen. De Lumia 630 is op zich een goede instap-smartphone, met uiteraard de nodige beperkingen. Dat hij niet bijster snel is en dat de camera niet excelleert vinden we geen probleem. Het redelijk matige scherm is vervelend, maar niet heel vreemd voor deze prijs. Een resolutie van 854x480 pixels op 4,5 inch is eveneens slikken als je gewend bent aan minimaal 1280x720, maar ook dat is logisch. Het klinkt misschien gek, maar het weglaten van de lichtsensor en de front-facing-camera stoort ons nog het meest.

De Lumia 930 is op veel punten een subliem Windows Phone-toestel. Het scherm is erg fraai en de interne hardware zorgt voor een uitstekend gebruiksgemak. Over het uiterlijk kun je twisten natuurlijk, maar wij vinden hem op zich wel prettig in de hand liggen, ook al is het een wat bonkig vormgegeven toestel. De accuduur van de Lumia 930 is ons grootste punt van zorg. Die is vergeleken met andere high-end modellen die we recent in handen hebben gehad bij dagelijks gebruik niet echt goed. Dat is echt iets om rekening mee te houden mocht je dit toestel overwegen.

Alternatieven

Als je gaat kijken naar alternatieven voor de twee Windows Phone-toestellen, dan kom je al snel bij toestellen uit met Android als besturingssysteem. Voor de gemiddeld 140 euro die de Lumia 630 moet opbrengen kun je Android-toestellen zoals de Sony Xperia M, Acer Liquid Z5, Alcatel One Touch Pop C7, Archos 40b Titanium en de Samsung Galaxy SIII Mini. Dit zijn toestellen met eenzelfde resolutie en ook geen bijzonder krachtige hardware. Als je al in de markt bent voor een toestel rond dit prijspunt, is de Lumia 630 een goed alternatief voor die toestellen, of je moet specifieke apps zoeken die niet beschikbaar zijn voor Windows Phone. Als je iets hoger gaat kijken, kom je uit bij de 8 GB-versie van de Moto G van Motorola. Daar zit een beduidend beter paneel in en zou wat ons betreft te verkiezen zijn boven de Lumia 630. Hou er bij dat toestel wel rekening mee dat er geen ruimte is voor een microSD-kaartje om de opslagcapaciteit mee uit te breiden.

Kijken we naar het prijspunt van de Lumia 930, dan zit hij net onder de prijs van de Galaxy Note 3 van Samsung en de LG G3. De Samsung Galaxy S4 zit daar weer iets onder qua prijs en de Nexus 5 zit nog een stuk lager. Als je per se Windows Phone wilt, dan is de keuze natuurlijk niet moeilijk en moet je voor de Lumia 930 gaan. Is dit niet het geval, dan heb je met de Nexus 5 globaal dezelfde hardware voor een veel gunstiger prijs en biedt de G3 je een hogere resolutie voor een marginaal hogere prijs.


Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*