Windows 10 preview: eerste indrukken Technical Preview

Het beste van meerdere werelden

Door


Conclusie

Met Windows 8 gooide het bekende Redmondse softwarebedrijf zichzelf en zijn gebruikers een beetje in het diepe door de interface vooral te richten op touchbediening. De visie dat binnen de kortste keren elk verkocht Windows-apparaat een aanraakscherm zou hebben, kwam niet uit. Met Windows 10 voegt Microsoft dan ook de touch-geschiktheid van Windows 8 en de productiviteit van Windows 7 samen, waarvan we een gedeelte van het resultaat al kunnen aanschouwen in deze Technical Preview. Het valt ons op hoe vaak we in deze preview konden schrijven: 'je kunt zelf kiezen hoe je het wilt.'

Het besturingssysteem heeft inderdaad een productievere insteek dan zijn voorganger. Voornamelijk power-users zullen de Virtual Desktop-feature waarderen, omdat je werkomgeving er bij het gebruik van veel programma's tegelijkertijd er een stuk overzichtelijker op kan worden. Verder voelt het OS 'snappy' en het besturingssysteem heeft voor zover bekend ook geen hogere systeemeisen dan Windows 8, waarmee het upgradepad vanaf oudere versies vrij komt te liggen.

Over die upgrade gesproken, het gerucht gaat al een tijdje dat Windows 10 voor gebruikers van Windows 8(.1) gratis zal worden. Dat is niet bevestigd, maar het zou kunnen: Apple geeft zijn besturingssysteem sinds vorig jaar gratis weg en Microsoft haalt een veel groter deel van zijn inkomsten uit zakelijke diensten, zijn cloudaanbod en Office. Zeker is het echter nog allerminst.

Moet je nou spontaan deze Technical Preview gaan installeren en gebruiken? Nee, dat lijkt ons niet zo'n goed idee - deze Windows-versie werkt maar tot april volgend jaar en is daarnaast nog lang niet af, waardoor stabiliteits- en compatibiliteitsproblemen kunnen optreden. Het kan echter geen kwaad om het OS te installeren op een oude pc of in een virtuele machine en er eens wat mee te spelen. Dit is de toekomst van Windows en wat ons betreft is die veelbelovend.

In april volgend jaar zal Microsoft tijdens zijn BUILD-conferentie voor ontwikkelaars meer uit de doeken doen over Windows 10. Waarschijnlijk komt er dan ook een nieuwe preview van het besturingssysteem beschikbaar. De release van Windows 10 vindt plaats in het midden van 2015.


Microsoft wil vooral graag feedback van gebruikers ontvangen.


Dossier

Lees ook deze besturingssysteem artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*