ASUS RT-AC87U en Netgear R7500 Nighthawk X4 review

802.11ac via vier datastromen

Door


Conclusie

ASUS en Netgear hebben met de RT-AC87U en de R7500 Nighthawk X4 de eerste twee routers van de nieuwe generatie uitgebracht. Qua prestaties valt er in ieder geval weinig tot niets op af te dingen, al is de ASUS niet bepaald zuinig te noemen. Het zijn beide zeer krachtige apparaten, zoveel is duidelijk. Onderling ontlopen ze elkaar eigenlijk weinig tot niets. Een echte meerwaarde bieden ze op dit moment overigens niet ten opzichte van de vorige generatie. De belangrijkste toevoeging, namelijk Multi-user MIMO, is immers nog niet van de partij. Daarnaast is de vierde datastroom vooralsnog alleen interessant als je bereid bent om een tweede exemplaar van de ASUS of Netgear aan te schaffen. Andere clients zijn er nog niet. De geschiedenis leert ons dat de kans dat dergelijke clients er massaal komen, zeer klein is.

Netgear R7500 Nighthawk X4

Qua mogelijkheden is de ASUS uitgebreider dan de Netgear. De webinterface van ASUS is verder ook overzichtelijker en duidelijk sneller in gebruik. Zoek je een router die je grotendeels kunt beheren vanaf een mobiel apparaat of een computer, dan is de Netgear juist weer de bovenliggende partij dankzij de Genie-software en -app.

De ASUS RT-AC87U kost op dit moment gemiddeld zo'n 225 euro en de Netgear R7500 Nighthawk X4 is met gemiddeld 240 euro nog een tikkie duurder. Dat is een hoop geld en je krijgt er ook zeker in beide gevallen een uitstekende router voor terug. De meerwaarde van deze nieuwe modellen is op dit moment echter nog beperkt. Als je een goede router zoekt, niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben, maar wel graag wat geld in de zak houdt, is een 802.11ac-router uit de vorige generatie wat ons betreft een betere keuze.

De verschillen tussen de ASUS RT-AC87U en de Netgear R7500 Nighthawk X4 zijn in het algemeen erg klein. De ASUS RT-AC87U laat ons hart het snelst kloppen van de twee. Die is niet alleen goedkoper, maar heeft ook meer mogelijkheden. Het vooralsnog ontbreken van een app vinden wij niet zo'n probleem.

ASUS RT-AC87U Black

 


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Asus RT-AC87U Black

Draadloos, 802.11ac, 600 Mbit/s, 1750 Mbit/s

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

178,00 €

gem. 200,86 €
6 shops, 5x voorraad

Netgear R7500 Nighthawk X4

Draadloos, 802.11ac, 600 Mbit/s, 1750 Mbit/s

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze router artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*