SSD Megatest: 60 256/512 SATA600 SSD's getest

Welke SSD is op dit moment de beste keuze?

Door


Geteste modellen

We stellen de geteste modellen per merk aan je voor.

Adata

Het Taiwanese Adata is met een ruim aantal SSD’s in deze test vertegenwoordigd. De Premier SP610 is Adata’s courante instaplijn. Deze is gebaseerd op een controller van Silicon Motion, een relatieve nieuwkomer in de markt voor consumenten-SSD’s. Er wordt gebruik gemaakt van synchroon Micron 20 nm MLC-NAND. Met prijzen rond de 42 cent per GB behoren de SP610’s tot de goedkoopste in de test. De prestaties zijn met 72 punten voor de 256GB en 88 punten voor de 512GB redelijk, al bewijst Crucial met haar MX100 dat budget-SSD’s ook nog sneller kunnen zijn. Maar het glas is zeker halfvol: de SP610’s zijn sowieso een stuk sneller dan bijvoorbeeld nog altijd verkrijgbare op SandForce SF-2281 gebaseerde SSD’s, zoals Adata’s eigen XPG SX900 en Premier Pro SP900. Ook deze SSD's hebben we nog in de review opgenomen om te laten zien, dat je zo’n SSD met SandForce SF-2281 beter kunt vermijden.

Adata Premier SP610 256GB

De recentste, luxere SSD’s van Adata zijn de SP920 en SP910. De SP920 is in feite een OEM-versie van de Crucial M550. PCB, controller, firmware: alles is identiek. Toch is er een verschil: Crucial gebruikt de goedkopere 128 Gigabit flashchips enkel op de 512 GB versie en voorziet de 256 GB versie van 64 Gigabit chips, zodat ook bij dit model voldoende flashchips gelijktijdig aangestuurd kunnen worden. Adata gebruikt ook op de SP920 256GB de 128 Gigabit chips, waardoor hij wat trager is dan het origineel. Verder mist Adata’s versie ondersteuning voor TCG Opal 2.0 en Microsoft eDrive.

Inmiddels heeft Adata de focus verlegt van de SP920 naar de zelf ontworpen SP910. Deze SSD’s zijn gebaseerd op dezelfde Marvell 88SS9187 controller en eveneens Micron 20nm flash, maar nu met een voor Adata zelf ontworpen PCB en firmware. De SP910 zou goedkoper moeten worden dan de 920, maar dat zien we op het moment van schrijven in de prijsvergelijker nog niet helemaal terug: je betaalt rond de 50 cent per GB. In vergelijking met SP920 ontbreken condensators die gebufferde data bij stroomuitval nog naar flash kunnen verplaatsen. De prestaties zijn niet beter dan gemiddeld.

Adata Premier Pro SP910 256GB

AMD

AMD heeft enige tijd geleden de SSD markt betreden met de Radeon R7 SSD, waarvan wij het 240GB model testten. Uiteraard ontwerpt en fabriceert AMD de SSD's niet zelf, maar is men juist een samenwerking aangegaan met Toshiba/OCZ. Zowel AMD als Toshiba zijn ervan overtuigd dat de Radeon merknaam sterk genoeg is om de SSD's succesvol aan de man te brengen. 

De flashchips op de Radeon R7 SSD worden aangestuurd door een Indilinx Barefoot 3 M00-controller, dezelfde die OCZ gebruikte op de Vector 150 SSD's. OCZ heeft op de eigen SSD's geen condensators om stroomuitval op te vangen op de printplaat geplaatst en die missen we dus ook bij de AMD Radeon R7. Net als de Vector 150 maakt de Radeon R7 gebruik van Toshiba ToggleFlash chips, maar dan van de laatste A19 generatie. Je zou de AMD Radeon SSD dus bijna mogen zien als een vernieuwde, verbeterde versie van de OCZ Vector 150. In onze benchmarks is de AMD SSD gemiddeld ook nipt sneller en vindt het product zonder meer aansluiting in de top. De prijs van omgerekend bijna 62 cent per GB is fors.

AMD Radeon R7 240GB

Corsair

Corsair heeft al een tijdje geen nieuwe high-end SSD’s meer op de markt gebracht. Hun topmodel is nog steeds de op LAMD LM87800 controller gebaseerde Neutron GTX V2 reeks. Opmerkelijk genoeg is Corsairs nieuwe budget-reeks, de Force LX, in vrijwel alle benchmarks sneller. Daar komt bij dat de Neutron GTX V2 tot de duurste SSD’s in deze test behoren. Lekker in de winkel laten liggen dus. Datzelfde geldt voor de Corsair Force GS reeks, die alweer ruim twee jaar op de markt is en nog steeds goed leverbaar.

Corsair Neutron GTX 240GB V2

De Force LS reeks, Corsairs voormalige instap-SSD’s, zijn absoluut niet snel: met een Hardware.Info Prestatiescore van 61 punten eindigt de LS 240GB in de onderste regionen. Zelfs bij de dumpprijzen waarvoor deze SSD hier en daar wordt aangeboden, zijn we niet enthousiast.

Met Corsairs nieuwe budgetreeks daarentegen is weinig mis. De Force LX-serie is gebaseerd op dezelfde Silicon Motion EN2246EN controller die we al tegenkwamen bij de Adata SP610 SSD’s. Qua prestaties tikken de SSD’s het high-end segment aan: voor de 256GB en 512GB versies komen we uiteindelijk uit op 95 en 89 punten. Ja, de 256GB variant is inderdaad gemiddeld wat sneller. Corsairs grootste probleem is dat het lastig mee kan doen in de grote prijsconcurrentie die voornamelijk door Adata en Samsung wordt aangewakkerd: de LX SSD’s kosten omgerekend rond de 48 cent per GB. Crucial heeft met de MX100 reeks vergelijkbaar presterende SSD’s voor nog heel wat minder.

Corsair Force Series LX 256GB

Crucial

De naam viel al een aantal keer: de Crucial MX100’s zijn op het moment van schrijven de populairste SSD’s in de Hardware.Info Prijsvergelijker en dat is niet zonder reden. De prijs is namelijk extreem laag: het 512 GB exemplaar kost gemiddeld 199 euro, ofwel 39 cent per GB. Voor de 256GB variant betaal je gemiddeld 104 euro. Dat is mogelijk omdat Crucial als dochtermerk van flashfabrikant Micron als eerste de beschikking heeft gekregen over Microns nieuwe, state-of-the-art 16nm flashgeheugen. Zoals altijd geldt: kleinere transistors betekent dat er minder chipoppervlakte nodig is om dezelfde opslagcapaciteit te bieden en dus dat de prijzen omlaag kunnen.

Crucial MX100 256GB

Opvallend is dat de MX100’s ondanks de lage prijs goed zijn uitgerust: zo hebben de SSD’s condensators aan boord om stroomuitval op te vangen en zijn ze zelfs TCG Opal 2.0 en Microsoft eDrive compatible. Dat kom je in het budgetsegment verder eigenlijk niet tegen. De prestaties zijn ook nog eens meer dan prima: voor het 256GB model komen we op een totaalscore van 85 punten, voor het 512GB exemplaar zelfs 92 punten. Goed, de consistentie zou zeker beter kunnen, maar voor consumentendoeleinden boeit dat eigenlijk niet zo. De mix van extreem lage prijs en prima prestaties en uitrusting, maakt dat de MX100’s op het moment van schrijven voor de normale consument eigenlijk de beste keuze zijn.

De MX100 SSD’s zijn in feite de opvolgers van de M500’s, Crucials voormalige topmodel. De testresultaten bewijzen dat de MX100’s goedkoper én sneller zijn dan de M500’s, waardoor er eigenlijk geen reden is om die nog te overwegen, tenzij ze echt nog een keer gedumpt gaan worden. Crucials huidige topmodel is de M550 en dat is een wat lastig verhaal. De prestaties zijn prima, maar halen het absoluut niet bij echte topmodellen als de Samsung 850 Pro of OCZ Vector 150. Daarnaast is de prestatieverschil met de later geïntroduceerde MX100 relatief klein. Crucial heeft de laatste tijd de prijs van de M550 SSD’s al wat laten zaken, maar het blijft een SSD die lastig te positioneren is.

Crucial M550 256GB


Vergelijken

In deze review besproken 58 producten

  Meer producten (58)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*