SSD Megatest: 60 256/512 SATA600 SSD's getest

Welke SSD is op dit moment de beste keuze?

Door


Geteste modellen (2)

We stellen de geteste modellen per merk aan je voor.

Intel

Intel is mede-investeerder in de flashfabrieken van Micron en is de laatste tijd voornamelijk hard aan de weg aan het timmeren met server SSD’s. Voor consumenten heeft Intel nog steeds de op SandForce SF-2281 gebaseerde 530 SSD op de markt. Hier kunnen we kort over zijn: qua prestaties komt die echt niet meer mee en daarbij is ook de prijs veel te hoog. Intels huidige topmodel is de SSD 730 serie, gebaseerd op de zelf ontwikkelde PC29AS21CA0 controller, die ook de basis vormt voor Intels DC S3500 en S3700 server SSD’s. Dat zien we ook wel aan de prestaties: juist op vlakken die voor server SSD’s van belang zijn (steady state performance en consistentie) doet de SSD 730 het erg goed. Daarnaast belooft Intel een relatief hoge endurance. Waar de prestaties gewoon prima zijn, haalt Intel het echter niet bij een Samsung 850 Pro of OCZ Vector 150. Ook de prijs is wat ons betreft echt wat te veel voor het goede.

Intel 530 Series 240GB

Met de nieuwe Pro 2500 reeks richt Intel zich op zakelijke klanten die een SSD voor hun Ultrabook zoeken. Goede encryptie, beheermogelijkheden en een lage TCO zijn waar Intel zich met deze SSD op richt. De drives zijn dan ook Microsoft eDrive compatible en integreren geheel met Intels vPro tools. De Intel BF29AS41BB0 controller is echter een rebrand van de SandForce SF-2281 en dat zie je in de prestaties wel: die zijn niet best. Enkel wanneer de vPro integratie van belang is, kunnen we deze SSD aanraden.

Kingston

Kingston heeft een flinke line-up aan SSD’s, maar ze zijn stuk voor stuk gebaseerd op de SandForce SF-2281 controller. Een blik op de prestaties zegt genoeg: die zijn anno 2014 ondermaats. De high-end reeks, de HyperX 3K, kan zich met geen mogelijkheid meer meten met de high-end SSD’s van bijvoorbeeld Samsung, OCZ en Sandisk.

Met de V300 instap SSD is wat interessants aan de hand. Toen we de SSD oorspronkelijk testten (in 2012) was deze gebaseerd op Toshiba ToggleFlash. Wie de SSD nu koopt, krijgt echter een variant met asynchroon Micron NAND. Zoals te zien in de tabel, is het verschil in prestaties niet subtiel! Kingston stelt zich op het punt dat de beloofde prestaties in benchmarks als Atto (lees: comprimeerbare data) nog steeds behaald worden en dat men nooit in de specificaties heeft beloofd dat de V300 SSD gebruik maakt van Toshiba NAND. Toch is men wel geschrokken van de ophef: vermoedelijk zal dit niet snel nog een keer gebeuren. Voor de consument is het echter een wijze les: enkel wanneer een fabrikant in de officiële specificatielijst zowel de controller als het type flashgeheugen expliciet specificeert, mag je er van uitgaan dat een SSD wanneer je hem koopt identiek is aan eerder geteste exemplaren. Terug naar de V300: toen die in 2012 uitkwam was het onze favoriete budget SSD. Inmiddels zijn er goedkopere en snellere opties, zoals de genoemde Crucial MX100.

Kingston SSDNow V300 240GB (Micron)

OCZ

Waar OCZ vorig jaar nog aan de rand van de afgrond bungelde, is het bedrijf dankzij de overname door Toshiba springlevend. De combinatie is bijna een “match made in heaven”. OCZ ontwikkelt niet onverdienstelijk controllers en is ook sterk in verkoop en marketing. Toshiba heeft juist flashfabrieken in bezit. OCZ’s huidige topmodel is de Vector 150, gebaseerd op de OCZ Indilinx Barefoot 3 controller en eerste generatie Toshiba 19nm ToggleFlash. Een variant met goedkoper 2e generatie 19nm flash werd tijdens Computex al aangekondigd onder de naam Vector 180, maar is nog steeds niet op de markt. Wellicht omdat de twee pagina's terug besproken AMD Radeon SSD in feite de Vector 180 is? De Vector 150’s zijn en blijven bloedsnel: zeker de steady state prestaties zijn beter dan vrijwel alle andere SSD’s. Toch mogen de Vector 150’s zich met de komst van de Samsung 850 Pro SSD’s niet meer de snelste ter wereld noemen. OCZ houdt de prijzen van de Vector 150 dan ook strategisch net iets onder het niveau van de 850 Pro, maar dat men de koppositie kwijt is, zal pijn doen.

De Vertex 460 is een goedkopere reeks, gebaseerd op dezelfde controller en dezelfde soort flash. De prijs is zo’n 10 cent per GB lager: rond de 55 cent. De garantie is wat minder (3 jaar in plaats van 5), de beloofde endurance ook (21TB in plaats van 89TB), en de prestaties zijn ook een tikkeltje lager. Toch doet de Vertex 460 in het high-end segment leuk mee: je zou ze kunnen beschouwen als de goedkoopste high-end SSD’s. Met de prijs/prestatieverhouding is helemaal niets mis. 

Om ook vertegenwoordig te zijn in het populaire budget segment verkoopt OCZ sinds enige tijd de Arc-reeks SSD's, gebaseerd op de M10-variant van de Barefoot 3 controller en voorzien van Toshiba's nieuwste generatie A19 ToggleFlash. De prestaties zijn mede dankzij de wat lagere klokfrequentie van de controller wat lager dan bij de Vertex 460, maar met een prestatiescore van 91 punten vindt de Arc als budget SSD nog altijd aansluiting bij de top. En dat is voor een SSD met een prijs van omgerekend 46 cent per seconde toch echt een verdienste!

OCZ Arc 100 240GB

PNY

Over PNY kunnen we heel kort zijn: zij verkopen in de Benelux nog altijd de al in 2012 verschenen XLR8 SSD’s met SandForce SF-2281 controller. De varianten die wij destijds testten hadden Intel 25nm flash, het zou ons hogelijk verbazen als dat er bij de modellen die nu in de winkel liggen nog steeds in zit. We kunnen ons daar echter niet heel druk over maken: de XLR8 is echt door de tijd ingehaald en kan je beter laten liggen.

PNY XLR8 240GB


Vergelijken

In deze review besproken 58 producten

  Meer producten (58)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*