11 high-end DDR3-geheugenkits review

Hogere prestaties vooral voor de bühne

Door


Inleiding

Fabrikanten als Corsair, Adata, Team en andere overspoelen de markt met op papier bloedsnelle geheugenkits. Maar heeft zo’n DDR3-2800 kit wel nut? Dat blijkt op basis van onze test van 11 geheugenkits tegen te vallen.


Er zijn de laatste tijd meer en meer geheugenkits met standaard zeer hoge klokfrequenties op de markt gekomen: van DDR3-2666 kits kijken we in ieder geval niet meer op. DDR3-2800 was vroeger exotisch, maar nu gewoon te koop en er bestaan zelfs kits die officieel op DDR3-3000 snelheid werken. Die laatste zijn echter tamelijk matig verkrijgbaar. Wanneer je fabrikanten op de man af vraag wie de doelgroep is voor dergelijke modules, dan is het antwoord – uiteraard – overklokkers. Stiekem wordt echter een bredere doelgroep toegesproken. Adata schrijft op haar website over de XPG-serie bijvoorbeeld: “DDR3 snelheden tot 3100 MHz, …, voorzien in de kracht die nodig is voor de meest veeleisende spellen en apps”.

Om eens te bekijken wat je als overklokker mag verwachten van de op papier bloedsnelle en vaak behoorlijk dure geheugenkits, vroegen we alle grote geheugenfabrikanten om ons één of meerdere “zo snel mogelijke” geheugenkits toe te zenden. Uiteindelijk gingen we aan de slag met een elftal kits van Adata, Corsair, G.Skill, Kingston en Team.

Puur voor overklokkers

Een belangrijke disclaimer is aan het begin van dit artikel opnieuw op zijn plaats. Ook al willen sommige fabrikanten je anders doen geloven, extreem snelle geheugenkits zijn echt alleen interessant voor overklokkers. En zelfs voor die laatste doelgroep is het nut van de kits die we hier bespreken discutabel, een punt waar we verderop op terugkomen. Als gamer of andere “normale” PC-gebruiker heb je er sowieso weinig aan. Tests van ons en andere publicaties hebben meermaals aangetoond dat je beter af bent met meer dan met sneller geheugen. Ga je een PC samenstellen en is overklokken niet je ding: koop een 8GB of 16GB DDR3-1600 kit van een gerenommeerd merk en je hebt alles wat je nodig hebt. Het geld dat je uitspaart door niet voor een snellere kit te kiezen, kun je dan aan iets anders besteden. Er is echter wel een uitzondering op deze regel. Onze tests wijzen uit dat DDR3-2400 in combinatie met een AMD APU in games echt voor betere prestaties zorgt dan DDR3-1866 of -1600. Sneller geheugen dan DDR3-2400 krijg je op zo’n APU niet (eenvoudig) aan het werk.

Bij onze vorige geheugentest kregen we kritiek van lezers dat we ons er te gemakkelijk van af zouden maken door geen normale benchmarks, bijvoorbeeld games op te nemen. Voor de duidelijkheid: dat is geen luiheid of onwil. Het verschil tussen DDR3-1600 en DDR3-2400 in dergelijke situaties – als het er al is – is zó klein, dat het kleiner is dan de nauwkeurigheid van de benchmark. We zouden dan dus quasi-nauwkeurige resultaten tonen. Ook voor deze test richten we ons dus puur op geheugenbenchmarks en tests als SuperPi, waarvan bekend is dat het goed schaalt met geheugen.

 


Lees ook deze geheugenmodule artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*