11 high-end DDR3-geheugenkits review

Hogere prestaties vooral voor de bühne

Door


Hynix MFR

Van de elf door ons geteste geheugenkits, maken er negen gebruik van Hynix chips van het MFR type, oftewel H5TQ4G83MFR om precies te zijn. Dat is op zich niet vreemd: zoals we ook al schreven in onze geheugenoverklok-workshop, produceert enkel Hynix op dit moment chips die eenvoudig (lees: op normale voltages) over de 2400 MHz heen te tillen zijn. Het maakt dat in feit alle DDR3-2666 of snellere geheugenkits die je kunt vinden gebaseerd zijn op exact dezelfde chips. Vanzelfsprekend doen fabrikanten wel aan binning, een proces waarbij men in de fabriek bepaalt tot welke klokfrequenties ingekochte chips in staat zijn. De beste chips gaan op de snelste en duurste modules.

Van de ene kant voelt dat gek: waarom zou je meer moeten betalen voor een product gebaseerd op exact dezelfde chips? Toch is dat zo gek niet: van alle MFR-chips die van de band rollen bij Hynix doet slechts een beperkt gedeelde DDR3-2666 op een standaard voltage (1,65V). Slechts een nog kleiner gedeelte doet DDR3-2800 op standaard voltage en chips die DDR3-3000 doen zijn helemaal zeldzaam. Fabrikanten die dat spel goed onder de knie hebben, kunnen goed geld verdienen. Maar vergeet niet: binnen is een zeer tijdsintensieve bezigheid, waar natuurlijk voor betaald moet worden.

Twee kits in de test maken gebruik van Samsung chips en dat zijn dan ook kits met een officiële snelheid van DDR3-2400. Toch is het niet gek dat Corsair en G.Skill juist ook deze kits toestuurden op ons verzoek om zo snel mogelijk geheugen, zoals we verderop zullen zien.

Adata XPG Grey V2 8GB DDR3-2800 CL12 kit
Vind je een geheugenkit die DDR3-2666 of sneller is? Dan is de kans groot dat hij gebruikmaakt van Hynix MFR chips. De snelle kits van Adata zijn hier geen uitzondering op.

XMP

Alle geheugenkits in deze test maken, zoals je mag verwachten, keurig gebruik van XMP-profielen. Via deze technologie kunnen op Intel-chipset gebaseerde moederborden vanuit een chip op de modules uitlezen hoe ze op de beloofde snelheid aangestuurd kunnen worden. Alle modules hebben keurige XMP-profielen voor hun maximale snelheden. Zelfs de Corsair DDR3-3000 kit heeft netjes een XMP-profiel voor 1500 MHz. In de profielen staan uiteraard ook alle timings vermeld. Deze timings hebben ook invloed op de prestaties, waarbij lagere latencies in de regel natuurlijk voor betere prestaties zorgen. In de volledige vergelijkingstabel vind je alle XMP-profielen keurig terug.


Lees ook deze geheugenmodule artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*