Apple iPad Air 2 vs. HTC Nexus 9 review

Apple vs. Google

Door


Inleiding

Met de komst van de Nexus 9, gemaakt door HTC in samenwerking met Google, heeft de Apple iPad Air 2 er een concurrent bij. Kan de nieuwste tablet van Google de iPad naar de kroon steken? Wij zochten het uit.


Google brengt al twee jaar ieder jaar een tablet op de markt, uiteraard vergezeld van een nieuwe versie van het Android-besturingssysteem. De Nexus-tablets hadden tot dusver een schermdiagonaal van 7 inch. Bij de Nexus 9 hebben Google en HTC echter gekozen voor een diagonaal van 8,9 inch. De enige andere Android-tablet met dat formaat die we hier ooit in ons testlab hadden, was de Galaxy Tab 8.9 van Samsung, zo'n drie jaar geleden. Wij hebben weleens begrepen van werknemers van Samsung dat het Koreaanse bedrijf dat toen met name deed om wat te experimenteren. Met andere woorden, ze wilden even kijken welke formaten wel en welke niet aan zouden slaan. Lange tijd bleef het stil rond dit formaat, tot Samsung dit jaar met 8,4-versies van de TabPro en Tab S op de proppen kwam.

Apple iPad Air 2 WiFi + Cellular 128GB Gold
Apple iPad Air 2

Het is dus duidelijk dat het 'tussenmaatje' populairder wordt. De Nexus 9 wordt dan ook in de markt gezet als de tablet met de optimale afmetingen. Hij is echter op een belangrijk punt radicaal anders dan het merendeel van alle eerdere Android-tablets. De schermverhouding is niet langer 16:10, maar volgt nu die van de iPads van Apple en is 4:3. Sterker nog, de schermresolutie van de Nexus 9 is identiek aan die van de iPad Air 2: 2048x1536 pixels. We hebben natuurlijk al eerder Android-tablets gezien met deze schermverhouding, maar dat waren altijd budget-modellen, over het algemeen van 'B-merken'. Die hadden ook altijd exact dezelfde schermdiagonaal als de tablets van Apple (iPad of iPad Mini). Dit waren naar alle waarschijnlijkheid panelen die niet gebruikt werden door Apple en dus op een andere manier aan de man gebracht moesten worden.

HTC Nexus 9 16GB White
HTC Nexus 9

Wat ons betreft is de nieuwe schermverhouding waar Google met de Nexus 9 voor gekozen heeft zeker geen slechte zaak. 4:3 werkt naar onze mening voor de meeste toepassingen beter dan 16:10. Een uitzondering hierop is het bekijken van 16:9-video’s, wat prettiger gaat op een 16:10-scherm. Een 4:3-schermverhouding maakt een tablet ook wat minder handzaam, maar dat is met name belangrijk bij kleinere modellen. Zowel de Nexus 9 als de iPad Air 2 zijn op zich prima met één hand vast te houden, maar je zal ze over het algemeen toch met twee handen vastpakken, zeker als het voor langere duur is.

Op de volgende pagina's bespreken we de twee kemphanen, waarbij we op iedere pagina een specifiek onderdeel bekijken.


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*